Anne van Kuijk en Coen Uijterlinde

Anne van Kuijk

Waardoor voelen mensen zich verbonden met hun omgeving en hoe werkt dat door in hoe ze activiteiten ondernemen? Dit is een vraag die mij al vanaf mijn studietijd (Bouwkunde –Stedenbouwkundige Planologie TU/e) en in mijn werk als adviseur Omgevingskwaliteit bij de Provincie Noord-Brabant fascineert . Werkend op zijn melkveehouderij in Elsendorp en fietsend rondom mijn thuiswerkplek Sint-Oedenrode hebben Coen Uijterlinde en ik hier twee dagen intensief over uitgewisseld. Hoewel we andere activiteiten ondernemen en in een andere omgeving wonen, ontdekten we dat we ons allebei erg verbonden voelen met waar we vandaan komen, en dat we dat ook als inspiratie en referentie meenemen in ons leven en ons werk. Niet alleen wat betreft de plek, maar ook wat betreft de familiegeschiedenis. En dan is het wel erg bijzonder om aan het einde van de tweede dag te ontdekken dat de vorige generatie in onze families elkaar goed kenden, omdat zij maar op circa 5 kilometer van elkaar woonden. Een onverwachte verbinding tussen boer en ambtenaar, die we ongetwijfeld vast gaan houden.

 

Coen Uijterlinde

In 2 dagen kun je veel bespreken, en toch is de tijd altijd te kort. Anne wilde een volledige werkdag meemaken, en dit heb ik dus zo goed mogelijk proberen te faciliteren. Als afgesproken stond ze om 7 uur op het erf, en was de dag om voor we het doorhadden. Het is heel interessant om met iemand uit het vakgebied Ruimtelijke Planning zowel je eigen, als een andere omgeving te bekijken. Je gaat verbanden zien waar je zelf nooit bij stil staat en kijkt vanuit een heel ander perspectief naar een gebied. De inrichting van Brabant verandert snel en als boer zit je daar, soms  letterlijk, middenin. De grootste uitdaging is om continu de kansen van je plek en positie te blijven zien en deze ook zo goed mogelijk te benutten.
Het waren 2 zeer interessante dagen waarin we veel uitgewisseld hebben, en we elkaar hebben kunnen laten zien wat volgens ons de essentie van ons vak is. Er wordt veel gesproken over wat er allemaal op het provinciehuis besloten wordt zonder dat we erbij betrokken worden. Wanneer je dan uitgebreid de tijd hebt om 1-op-1 informatie uit te wisselen met een van deze personen is dat ontzettend waardevol, en levert dat heel veel wederzijds begrip op. Ik raad iedereen daarom ook aan om mee te doen aan deze actie.