Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

AJK Den Bosch: Studiemiddag 'De kringloop in actie'

17 januari 2020 @ 13:00 - 16:00

Beste leden,
Over kringlooplandbouw heeft u de laatste tijd al voldoende goede voornemens en plannen gehoord. Om u als agrariër hiervoor enkele handvaten te geven hebben wij Luc Meeuwisen en Peter van Hoof uitgenodigd, zij zijn werkzaam voor het bedrijf Napagro ( www.napagro.eu )  Napagro is al een paar jaar bezig met kringloop landbouw en wil graag resultaten en concrete recepten met u delen.  Om er komend seizoen al VOORDEEL uit te halen.
Het programma zal er als volgt uit zien:
We trappen af met inzichten over plantvoeding die in geen enkele Agro-opleiding aan bod komen :  – Hoe voedt een plant zich, wat is de rol van het bodemleven, wat kunnen we goed/fout doen m.b.t. de symbiose plant-bodemleven, hoe meten we het voedend potentieel van bodemleven ?
Daarna geven we praktische handvaten aan het theoretisch kader van de kringloop plant-dier-mest – Een 3-jarige proef in maïs : -50% nitraat in de ondergrond en toch een fors beter teeltresultaat – Drijfmest verbeteren en combineren met compost en stalmest : 24 testplots in een aardappelveld geven inzicht in het pad naar kunstmest-arm en klimaat-bestendig telen – Hoe geven we het bodemleven in één jaar tijd een flinke duw in de rug ?  (r)Evolutie in de bodem onder de veel besproken en bezochte strokenteelt van Jacob Van den Borne in Reusel
Er komt nog meer aan bod.  95% van de materie is direct toepasbaar in gangbaar én Bio. We sluiten dit deel af met concrete teeltprogramma’s voor gras en maïs.
In functie van de beschikbare tijd :  – Emissie-studie van de VBBM (vereniging behoud boer en milieu … de bovengrondse bemesting ) : welke producten of technieken helpen om uitstoot uit drijfmest te reduceren ?  welke link met rantsoen en kwaliteit 1ste snee? (onderzoek door Peter Vanhoof i.o.v. VBBM) ; erg interessante inzichten voor het N-debat
Met vriendelijke groet,
Studieclub de Langstraat en AJK Den Bosch
Datum: 17 januari 2020
Locatie: Boerderij Terras de Ritskampen, Honderbunderweg 25, 5251 KR Vlijmen
Aanvang 13:00 uuR

Gegevens

Datum:
17 januari 2020
Tijd:
13:00 - 16:00