BAJK bestuur kijkt terug op een geslaagd seizoen

Het nieuwe BAJK seizoen staat voor de deur en het oude seizoen is afgesloten. Het BAJK bestuur kijkt terug op een zeer geslaagd seizoen.
Onderstaand het jaarverslag van seizoen 2017-2018 waarin te zien is wat er allemaal gedaan is.
 
Belangenbehartiging
Als BAJK laten wij onze stem graag horen in verschillende overleggen die betrekking hebben op de positie van jonge agrariërs. Op basis van de mening van onze leden bepalen wij als BAJK gezamenlijk de standpunten die wij uitdragen. Zo is er op verschillende momenten overleg met Provincie Noord-Brabant, ZLTO en NAJK om onze standpunten duidelijken te maken in verschillende dossiers. Ook dit jaar is er veel gedaan. Zo zijn we tijdens Paaspop in gesprek geweest met Gedeputeerde Annemarie Spierings en is er in samenwerking met de AJK’s een manifest geschreven. Met dit manifest gaan de bestuurders in overleg met de politieke partijen ter voorbereiding op de provinciale staten verkiezingen van maart 2019.
 
Activiteiten
 
BK veebeoordelen 2017
Op 3 september heeft in Maarheeze het Brabants kampioenschap rundveebeoordelen plaats gevonden bij de Familie Verdonschot. Lars van Loenhout mocht zich Brabants kampioen rundveebeoordelen noemen op de voet gevolgd door Jeroen van Beek. Bart van Antwerpen won brons en de beste nieuwkomer was Jelle Martens.
 
Kaderweekend 4 & 5 februari: Debattraining
Op het kaderweekend van het BAJK komen de bestuurders van de werkgroepen, de bestuurders van de AJK’s en de dagelijkse bestuursleden van het BAJK bijeen. Dit jaar stond het kaderweekend in het teken van het thema debatteren. Carmen van Dam, Specialist Verenigingszaken bij ZLTO, heeft deze training verzorgd. Onderdeel van de training was een toernooi, waar de deelnemers tegen elkaar gedebatteerden. Als afsluiting van het kaderweekend is er volop geïnvesteerd om elkaar beter te leren kennen tijdens een zeer gezellige stapavond.
 
Dans en Sjans
Op 14 april heeft het jaarlijkse BAJK-feest plaats gevonden genaamd ‘Dans en Sjans’. Locatie: de Ster in Nieuwkuijk.
 
4 BHV cursusdagen
Jaarlijks organiseerd BAJK BHV cursusdagen voor haar leden. Afgelopen seizoen hebben vier cursusdagen plaatsgevonden. Ook het komende seizoen zullen deze cursusdagen weer plaatsvinden.
 
Netwerkgroep ABAB/BAJK
Op donderdag 8 maart 2018 was de laatste bijeenkomst van de tweede editie van de netwerkgroep agrarische ondernemers. Tijdens verschillende bijeenkomsten werden de jonge ondernemers klaargestoomd om hun eigen bedrijfsplan te presenteren. Het traject is een samenwerking tussen ABAB Accountants en Adviseurs en BAJK. In seizoen 2018/2019 zal een nieuwe netwerkgroep starten.
 
Projecten
 
Supermarketing
Startavond over consumententrends
Het BAJK seizoen begon met de Startavond op 26 september 2017 bij de HAS Hogeschool in Den Bosch. Els van Diermen, werkzaam bij de Rabobank Nederland als sectorspecialist Food, gaf een  presentatie over consumenten(trends). Alle BAJK bestuurders en partners waren aanwezig tijdens deze avond. Ook de BAJK leden waren hiervoor uitgenodigd.
 
Provinciale Avond op 11 oktober 2017 met het thema: ‘Supermarketing’.
Op 11 oktober vond de Provinciale Avond over het thema ‘Supermarketing’ plaats. De presentaties van de sprekers hadden betrekking op het thema ‘Het belang van goede marketing’. Stefan Korthout en medewerkers van FrieslandCampina, Jan Linders en Boerschappen kwamen spreken.
 
Workshop’s bij AJK’s met het thema: ‘Supermarketing’.
Er hebben een viertal workshops bij AJK’s in Noord-Brabant plaatsgevonden over bovengenoemd thema. Deze workshops hebben de aanwezigen geënthousiasmeerd en gestimuleerd na te denken over welke consumentenbehoeften er zijn en hoe hier met behulp van marketing op in gespeeld kan worden. Tijdens deze works zijn de aanwezigen ook op bezoek geweest bij een supermarkt.
 
Workshops bij MBO opleidingen
Er hebben in totaal 4 workshops over supermarketing plaatsgevonden op MBO scholen. Drie bij het Helicon in Boxtel en één bij het Prinsentuin College in Breda. De workshop heeft de studenten na laten denken over welke consumentenbehoeften er zijn en hoe hier met behulp van marketing op in gespeeld kan worden in het bedrijfsleven.
 
Werkgroepavonden over ‘sectorspecifiek inspelen op de consumentenwensen’
7 februari was de werkgroep dierlijk te gast bij Kispter, een initiatief van vier ondernemers. Een 30 tal leden kregen een rondleiding over het bedrijf. De sectorale avond met de Werkgroep Plantaardig zal in oktober 2018 plaats vinden bij Rijk Zwaan.
 
Trotse Jonge Boeren
Serie Jonge Boeren in het Brabants Dagblad
Het Brabants Dagblad heeft een serie over zeven jonge boeren in de regio’s Oss en Uden/Veghel geschreven. In de serie ligt de focus op de kansen die de jonge generatie ziet. Daarnaast zijn er nog enkele losse artikelen verschenen.
 
Sociale media;
De TrotseJongeBoeren zijn ook zeer actief geweest op de sociale media. Dit uit zich het beste op de Facebook-pagina ‘TrotseJongeBoeren’, maar ook op Instagram is TrotseJongeBoeren actief.
 
Liefde voor de BOERderij
De serie Liefde voor de BOERderij heeft een uitstekende bijdrage geleverd aan het verbeteren van het imago van de TrotseJongeBoeren. Liefde voor de BOERderij is opgezet door TrotseJongeBoeren in overleg met de drie Brabantse kranten. Drie jonge, vrijgezelle boeren bieden een kleine groep vrouwen een exclusief kijkje in hun stal aan.
 
Activiteit met SFYN Brabant – Met de boer op toer!
 
TrotseJongeBoeren hebben in samenwerking SFYN Brabant een excursie georganiseerd naar 3 bedrfijven namelijk: Varkensbedrijf van Son, IJsboerderij Familie Willems en Theeplantage Linda Cebrian-Rampen. Zowel leden van SFYN Brabant als BAJK namen deel aan deze excursie.
 
Ledenavond Politiek
Op 12 maart heeft de ledenavond omtrent het thema ‘politiek’ plaatsgevonden. De sprekers voor deze avond waren niemand minder dan: Commissaris van de Koning Prof. dr. W.B.H.J. van de Donk, Rosanne Metaal (LNV) en Sander Thus (NAJK).
Ambtenaren en jonge boeren op stage
Om ervoor te zorgen dat ambtenaren en jonge boeren meer inzicht krijgen in elkaars werkzaamheden is ‘abtenaren en jonge boeren op stage’ ontwikkeld. Maar liefst 22 ambtenaren zijn bij een jonge boer op stage geweest en andersom.
 
Ledenavond ‘Media(be)grip’
Op 23 mei heeft deze interactieve talkshow georganiseerd. Te gast aan tafel waren: Eline Vedder (Melkveehoudster), Lukas van der Storm (Landbouwredacteur bij het Eindhovens Dagblad), Pauline Schouwenburg (Rotterdamse stadsvrouw) Johan Bakermans (Varkenshouder en akkerbouwer).
 
Innovatiecafé
Het innovatiecafé was een coachingtraject welke een start maakte tijdens de startavond op 13 september 2017. Een 4 tal leden hebben hun innovatieve idee onder begeleiding verder uit kunnen werken.