Zeer geslaagde BAJK Drive In Startshow: ‘Jonge boeren pakken een podium’

Afgelopen woensdag organiseerde BAJK de BAJK Drive In Startshow. Op een spectaculaire manier werd het nieuwe seizoen afgetrapt. 70 BAJK leden waren met hun eigen auto naar Oirschot afgereisd om de show bij te wonen. Hierbij werden de corona maatregelen volledig in acht genomen. Ook was de show via een livestream vanuit thuis te volgen.
Robert Maas, voorzitter van BAJK, trapte de avond af en heette iedereen welkom. Vervolgens maakte hij samen met avondvoorzitter Froukje Kooter kennis met de aanwezigen. Deze kennismaking verliep op een originele manier door aanwezigen te laten toeteren als antwoord op gestelde vragen.
Wim Bens, voorzitter van ZLTO, werd vervolgens geïnterviewd over het thema belangenbehartiging. Wim benadrukte dat belangenbehartiging ontzettend belangrijk is. ZLTO werkt in zijn belangenbehartiging themagericht en is dan ook erg enthousiast dat BAJK ook met kerngroepen aan de slag is gegaan. Wim wil elke (jonge) boer adviseren om mee te doen in de belangenbehartiging. Pak je rol! Probeer samen doelen te bereiken. ZLTO en BAJK hebben dezelfde belangen, maar de nuances kunnen op thema’s verschillen. Om toch samen in de belangenbehartiging op te treden is het belangrijk om elkaar te leren kennen en gezamenlijke doelen vast te stellen, zodat beide partijen het pad er naar toe uit kunnen stippelen. Kijk waar je elkaar kunt versterken!
Na het interview met Wim Bens werden er enkele mooie partnerfilmpjes getoond. In deze filmpjes kwam o.a. aan bod wat de partners van BAJK onze leden te bieden hebben.
Na de korte onderbreking werd de avond voortgezet met een live verbinding met Gedeputeerde Elies Lemkes, portefeuillehouder Landbouw. Elies is 15 mei jl. gestart in haar functie en vindt het erg mooi om de rol te mogen bekleden. De land- en tuinbouw is een ontzettend belangrijke sector voor Brabant. Graag levert Elies een bijdrage door de sector perspectief te brengen. Ze streeft naar het werken met doelvoorschriften die samen met de sector ingevuld worden. Elies is van mening dat boeren betaald moeten worden voor zaken als biodiversiteit. Hoe dit moet en wie het betaald is iets waar men samen over uit moet komen. Om er voor te zorgen dat het gedachtegoed van Elies Lemkes ook na haar zittingsperiode wordt voortgezet wil ze haar uiterste best doen om beleidskaders vast te stellen die richting geven en onomkeerbaar zijn. Zodat jonge boeren kunnen vertrouwen op een toekomst. Elies adviseert jonge boeren om verbonden te blijven met de markt. Heb lef en durf! Sta open voor vernieuwingen en laat je niet uit de weg slaan. Innovatie wordt steeds belangrijker. Probeer op een vernieuwende manier te boeren, waarbij je rekening houdt met je omgeving en in acht neemt waar de consument om vraagt.
Na het gesprek met Gedeputeerde Elies Lemkes werden er wederom partnerfilmpjes getoond.
Peter Faber kreeg vervolgens het podium om de jonge boeren op een grappige manier enkele wijze lessen bij te brengen. Peter is 78 jaar en nog steeds actief als cabaretier, acteur en kunstenaar. Hij adviseert de leden om tweemaal in de week jezelf de volgende vragen te stellen:
1. Waarom ben ik boer?
2. Wat geeft mij voldoening aan dat ik boer ben?
3. Wat maakt het zwaar deze tijd om boer te zijn?
4. Wat motiveert en inspireert mij om er levenslang mee door te gaan?
5. Wat is mijn wens voor de toekomst?
Waarbij Peter benadrukt: ‘Volg je wensen en durf te leven!’ en zeg tegen jezelf ‘Ik kan het, ik wil het, ik doe het nu!’. Leven is een werkwoord, dat houdt nooit op!.
Als afsluiting van de avond werd de campagne ‘Boeren is topsport!’ van Trotse Jonge Boeren getoond. Het geweldige filmpje werd zeer enthousiast ontvangen.
We kijken terug op een zeer geslaagde Startavond en willen alle betrokkenen van harte bedanken!
Was jij niet in de gelegenheid om de show bij te wonen? Bekijk de show dan alsnog via deze link: https://vimeo.com/465875115/87181e97a8