Mijn naam is Stef Faes, 21 en woonachtig in Gilze. Samen met mijn ouders en broertje run ik ons melkveebedrijf, waar we niet alleen melk produceren voor de zuivelfabriek, maar deze ook laten verkazen om te verkopen. We hebben 70 melkkoeien met bijbehorend jongvee. Naast mijn werkzaamheden op het bedrijf ben ik momenteel bezig met afstuderen aan de opleiding Veehouderij op de HAS.
Wereldkaasdag (27 maart) is een bijzondere dag, omdat het de ambacht van kaasproductie viert, een product waar Nederland wereldwijd om bekend staat. Dit moment is belangrijk om de consument bewuster te maken van de herkomst van kaas en hoe melkveehouders bijdragen aan dit oer-Hollandse product. Het benadrukt de verbinding tussen boer en burger en het belang van duurzame-zuivelproductie.
De keuze om onze melk te laten verkazen en een gedeelte zelf te verkopen is er een geweest waar we goed over hebben nagedacht. Wij hebben zelf niet de kennis en de mogelijkheden om zelf kaas te produceren, maar het leek ons wel een hele mooie manier om onze zuivel af te zetten. Daarom laten wij onze melk verkazen door de Mèkkerstee, waar onze kaas ook in de winkel ligt. Verder verkopen wij onze kaas aan huis en in de plaatselijke supermarkt. Dit geeft niet alleen meer waardering voor ons product, maar ook een sterkere verbinding tussen boer en burger.
Onze melk en dus ook kaas wordt geproduceerd volgens het principe van Naturologische landbouw. Het doel hiervan is het verbeteren van de gezondheid van de bodem, dier en plant en daardoor het milieu te ontlasten. Wij geloven dat je door een goede balans tussen bodemleven, biodiversiteit en bodemsamenstelling je een gezonde veestapel creëert en uiteindelijk ook gezonde melk, door met veel extra organisch gebonden mineralen te werken.
Als toekomstig bedrijfsopvolger sta ik, net als andere, voor belangrijke keuzes. Waar ligt de toekomst van ons bedrijf? Hoe spelen we in op de veranderende markt en regelgeving? Voor ons is de melkveehouderij en het aanbieden van onze eigen kaas een prachtige combinatie om de vernieuwende Naturologische werkwijze onder de aandacht te brengen.