Column BAJK bestuurder Joris van Lierop: ‘Ophokplicht’

28 oktober 2020

Voor ons als pluimveehouders was het afgelopen week wederom zo ver. De jaarlijkse ophokplicht, een terugkerend fenomeen waarbij pluimveehouders met pluimvee dat beschikking heeft tot een buitenloop, verplicht de kippen binnen moeten houden. De kans dat de kippen buiten een virus (vogelgriep) oplopen is namelijk te groot. Helaas hebben niet alleen de kippen momenteel ophokplicht…..

Voor mij een mooi moment om weer eens de reacties onder de nieuwsberichten te lezen. Hierbij is het van belang om de extreme reacties eruit te filteren. Deze voegen naar mijn mening niets toe en dit zijn vooral reacties waarbij mensen het nodig blijken te vinden om hun gal te spuwen over de Nederlandse veehouderij.

Het belangrijkste wat ik hieruit kan halen is de onwetendheid. Veel organisaties smoren het niet om leugens en halve feiten de wereld in te slingeren om de Nederlandse agrarische sector in een kwaad daglicht te zetten. Zij maken veelal gebruik van een marketingstrategie en sommige hebben hier zelfs een verdienmodel omheen weten te creëren. Hiermee wordt verwarring gecreëerd en hiernaar vormen mensen zelfs een mening.

Dat mensen een mening over een onderwerp hebben is natuurlijk prima, alleen moet deze wel gestoeld zijn op feiten. Om een duurzame toekomst als jonge boeren te creëren zullen wij ons echte verhaal moeten vertellen. Wij zullen samen moeten vertellen waarom jonge kalveren beter niet bij de moeder kunnen zitten, hoeveel restproducten onze Nederlandse varkens opruimen en waarom het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen noodzakelijk is.

Ik ben blij dat ik als bestuurder bij het BAJK hier een steentje aan bij kan dragen. Mijn collega-bestuurders en ik laten regelmatig van zich horen om het verhaal van de (jonge) boer op een positieve manier naar buiten te brengen. Dit kunnen wij niet alleen, hierin is een rol weggelegd voor alle jonge boeren. Ik vind het daarom ook mooi om te zien dat steeds meer trotse jonge boeren van zich laten horen.

Daarnaast kan ieder BAJK lid zich ook laten gelden via de belangenbehartigingskerngroepen, ik roep dan ook zo veel mogelijk leden op om hieraan deel te nemen. Er komen namelijk steeds meer dossiers op ons af. Opgehokt blijven zitten is in deze tijd (ondanks de coronacrisis) geen optie meer!‹ Terug

Contact

Bezoekadres:
Onderwijsboulevard 225
5223 DE 's-Hertogenbosch


Tel. algemeen 073 74 700 90

 

Postadres:
Postbus 100
5201 AC 's-Hertogenbosch


E-mail: info@bajk.nl

Blijf op de hoogte