Column BAJK bestuurder Rik Simons: ‘Ondanks de hobbels op de weg blijf ik positief!’

Het runnen van een boerenbedrijf vraagt steeds meer aandacht en energie. Door de nodige regelgeving en de kleine marges wordt het speelveld steeds kleiner. Dit maakt ons vak een steeds grotere uitdaging.
Ik ben een jonge boer van 25 jaar en heb super veel zin om het boerenbedrijf van mijn vader voort te zetten, echter moet dit wel mogelijk blijven. Het mooie van ondernemen is dat je zelf het pad kiest dat je wilt gaan bewandelen, maar hoe het er nu naar uitziet worden de keuzes voor je gemaakt.  Je wordt verplicht te ‘investeren in lucht’ wat kostenverhogend werkt. Als er meer voor je product betaald wordt, motiveert het om extra investeringen te doen. Helaas valt dit in de praktijk tegen.
Wij hebben thuis een melkveebedrijf met twee melkrobots. Door een tekort aan fosfaatrechten staan er te weinig koeien in de wei en zijn de marges minimaal. Het is mogelijk noodzakelijke investeringen te doen, maar er is geen ruimte om te investeren in bedrijfsverbetering en -efficiëntie. Wij hebben er in het verleden voor gekozen om een neventak, een zorgboerderij, aan te houden om zo extra inkomsten te creëren. Dit is echter niet voor elk bedrijf weggelegd.
Ik vind het mooi om via het BAJK iets voor de sector te kunnen doen. Door in gesprek te gaan met burger en politiek proberen wij als BAJK onze leden te ondersteunen en ze een toekomst te bieden. Ik wil graag op een positieve manier blijven boeren en dit overbrengen op andere jonge ondernemers. Bij het BAJK vind ik het erg leuk om projecten mee te organiseren. Zo heb ik mijn steentje bij kunnen dragen aan de realisatie van de BAJK Drive In Startshow.
Daarnaast ben ik actief binnen het project Boerenvisie waarin jonge boeren d.m.v. interactieve workshops ondersteund worden bij de verbreding en/of optimalisatie van hun verdienmodel. Onze partners worden bij dit project betrokken om op deze manier realistische verdienmodellen op papier te krijgen.
Ondanks negativiteit die af en toe de overhand krijgt, is en blijft boeren het mooiste vak dat er is! Ik zie voor mij een toekomst als boer weggelegd en hoop dat we ons bedrijf nog vele generaties kunnen voortzetten.