Column BAJK bestuurder William van Genugten: ‘Als je tot de nek in de shit zit, dan moet je het hoofd niet laten hangen’

22 juli 2020

Wat zitten we als jonge boer toch af en toe in de shit. Niet alleen in de stal, maar ook daarbuiten.

Als jonge ondernemer werkend op het ouderlijk bedrijf zijn er momenten dat het werk niet meevalt. Je kunt onverwachts een alarm krijgen of er kan iets stukgaan wat je zo snel mogelijk op moet lossen. Vaak is dit dan ook nog s’ avonds of in het weekend het geval. Die verantwoordelijkheid krijg je er gratis bij als je een boerenbedrijf hebt. Iets wat ik gaandeweg in mijn carrière heb geleerd is dat het in zo’n situatie belangrijk is om de hoop niet op te geven maar even de tijd nemen om tot rust te komen en te bedenken hoe je weer aan de slag kan gaan met een positieve blik. Zo kun je gecontroleerd problemen oplossen en genieten van deze verantwoordelijkheid die bij het boerenbedrijf hoort.

Op het moment is er veel politieke discussie over de agrarische sector en de toekomst hiervan. Tegenwoordig lijkt het wel dat het ene probleem nog niet voorbij is en dat dan het volgende probleem alweer in de lucht hangt. Dit is niet leuk, maar het is wel belangrijk om goed in de gaten te houden wat er allemaal gaande is. Ook moeten we hierin als jonge boeren het hoofd niet laten hangen, maar juist mee doen in de discussie, met een positieve maar kritische blik. Hier maakt het BAJK zich hard voor en laat de stem van de jonge boeren horen in het Provinciehuis. Want ook wij tellen mee!

De kunst is om ervoor te zorgen dat we als jonge boeren een toekomst kunnen behouden en te kijken waar dingen op een realistische termijn beter kunnen. Zodat we niet in ‘de shit’ komen of er niet meer uit. Hierbij is vooruitkijken en samenwerken de sleutel. Het BAJK zit sinds kort aan tafel bij het Taskforce Innovatieve Stalsystemen. De Taskforce werkt aan een meer bestendige innovatiedynamiek voor een toekomstbestendige veehouderij. Waar gekeken word naar nieuwe stalsystemen die beter zijn voor de ondernemer, dier en milieu. Een Taskforce waar mijn inziens wordt gekeken naar kansen in plaats van bedreigingen en waar de stem van de jonge boer sterk telt.

Ik vraag iedereen, boer of niet om eens met een neutrale en positieve blik naar de Nederlandse agrarische sector te kijken. Kijk naar de dingen die we al heel goed doen, al dan niet het beste van de wereld. Maar ook naar de dingen die beter kunnen en denk dan aan welke kansen er zijn om die samen te verbeteren.

Ik ben trots dat ik daar als jonge boer via het BAJK mijn steentje kan bijdragen.‹ Terug

Contact

Bezoekadres:
Onderwijsboulevard 225
5223 DE 's-Hertogenbosch


Tel. algemeen 073 74 700 90

 

Postadres:
Postbus 100
5201 AC 's-Hertogenbosch


E-mail: info@bajk.nl

Blijf op de hoogte