Extra nieuwsbrief over Remkes – NAJK

Extra nieuwsbrief over Remkes
Woensdagmiddag 31 augustus heeft NAJK een extra NAJK-nieuwsbrief gestuurd om haar leden bij te praten over het proces met gespreksleider Johan Remkes. In deze nieuwsbrief geven zij een update rondom het hele proces: wat is de positie van NAJK binnen de gesprekken met Remkes, waarom hebben ze voor deze positie gekozen en wat hebben ze tot nu toe gedaan?
—-
Algemeen nieuwsbericht NAJK
Op 3 juli is de heer Johan Remkes aangesteld door het kabinet als ‘onafhankelijk’ gespreksleider om het vastgelopen stikstofdossier vlot te trekken. Ondertussen is hij druk bezig met de gesprekken en wordt het nieuws hier regelmatig door gedomineerd. In deze nieuwsbrief willen wij jullie een update geven rondom dit proces: wat is de positie van NAJK hierin, waarom hebben we voor deze positie gekozen en wat hebben we tot nu toe gedaan?

Wat is de positie van NAJK?
NAJK heeft eind juli de uitnodiging voor het gesprek met de agrarische sectorpartijen en de heer Remkes ontvangen, maar heeft deze uitnodiging afgeslagen. Wel heeft NAJK goed contact met het ministerie van LNV, de politieke partijen en belangenorganisaties als LTO en Agractie die er wel voor hebben gekozen om direct of indirect aan tafel te gaan.
Waarom hebben we voor deze positie gekozen?
NAJK is van mening dat je aan de gesprekstafel altijd je best moet doen om voor jonge boeren en tuinders te knokken voor een goede toekomst. Het moet dan wel zin hebben om te praten en daar zit onze grote twijfel. Het Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt had naar aanleiding van de aanstelling van de heer Remkes meerdere Kamervragen gesteld aan de ministers. In de beantwoording op deze vragen werd door de ministers duidelijk gesteld dat uitgangspunten en doelstellingen omtrent stikstof in de gesprekken niet ter discussie staan. Deze beantwoording was voor NAJK aanleiding om niet naar het gesprek te gaan. Het heeft namelijk geen nut als er niet over de uitgangspunten en doelstellingen gesproken kan worden. Hier moet eerst beweging in komen.
Daarnaast heeft NAJK de afgelopen jaren hard gewerkt aan allerlei voorstellen omtrent stikstof, waarbij perspectief voor de jonge boer en tuinder altijd het uitgangspunt is geweest. Hiermee kan de minister aan de slag. NAJK heeft zich ingezet om samen met LTO, Netwerk Grondig, Biohuis en BoerenNatuur een programma op te zetten waarin stikstofreductie bereikt kan worden middels managementmaatregelen als: minder ruw eiwit (RE) in het voer, water bij de mest en meer weidegang. Verder heeft NAJK het melkveeplan gemaakt met de Coalitie Toekomstbestendige Melkveehouderij (CTM) waarmee de stikstofemissie van de melkveehouderij met 26% kan zakken, wanneer het kabinet bereid is om 1,3 miljard euro te investeren in de sector. Ook heeft NAJK een jongerenmanifest gemaakt samen met veertien andere jongerenraden uit de tuinbouw, akkerbouw en veehouderij. Met deze voorstellen is tot nog toe weinig gedaan. Het kabinet is dus eerst aan zet en NAJK stelt zich bescheiden op.
Wat hebben we tot nu toe gedaan?
Hoewel we niet naar het gesprek zijn geweest, hebben we als NAJK niet stil gezeten. In de contacten met het ministerie van LNV en de Tweede Kamer hebben we onze standpunten en zorgen regelmatig geuit. Voor NAJK is toekomstperspectief voor jonge boeren en tuinders het hoofdthema. Daarom heeft het NAJK-bestuur, waar iedere provinciale afdeling in zit, ook eerder een document gemaakt waarin staat wat jonge boeren en tuinders nodig hebben voor perspectief. Deze hebben we aan minister Staghouwer gestuurd als input voor de perspectiefbrief. Vervolgens heeft NAJK deze ook naar de heer Remkes gestuurd om te laten zien wat wij belangrijk vinden. Wanneer Remkes inhoudelijke vragen heeft over de inhoud hiervan of erover door wil praten, dan zijn wij hiertoe bereid. Ook als de heer Remkes in gesprek wil over perspectief voor de agrarische sector, zal NAJK aan dat gesprek deelnemen.
Naar aanleiding van het beruchte stikstofkaartje heeft NAJK een ludieke actie georganiseerd met ‘Te Koop’-borden van Makelaardij Van der Wal. Met het kaartje zette minister van der Wal de agrarische sector in de uitverkoop. Velen van jullie hebben zo’n te koop bord in de tuin gezet. Zie onze website voor een overzicht van de ingestuurde foto’s. De actie heeft veel bekendheid gekregen, zowel op radio, tv en in de landelijke en regionale kranten.
Deze week stond er nog een nieuwsbericht over deze actie in het AD. Als laatste heeft NAJK ook veel energie gericht op de provincies en de gebieden. Als het niet vanuit landelijk oogpunt bereikt kan worden, dan maar via onderen.
We hopen dat jullie hiermee een goed beeld hebben gekregen over wat de positie van NAJK binnen de gesprekken met Remkes is, waarom we voor deze positie hebben gekozen en wat er tot nu toe is gedaan. Wij blijven het proces nauwlettend in de gaten houden en strijden voor toekomstperspectief voor jonge boeren en tuinders!
Vriendelijke groet,
Namens het NAJK-bestuur,
Roy Meijer, Voorzitter NAJK