Maart roert zijn staart! Column BAJK voorzitter Henri van den Boomen

18 maart 2019

Maart roert zijn staart en dat is terug te zien in het weer. Waar we eind februari nog met korte mouwen op het terras genoten van de eerste zonnestralen, waaiden we de afgelopen week bijna weg en viel elders in het land sneeuw. Roerige tijden; zowel in de politiek met de Provinciale Statenverkiezingen voor de deur, maar ook tijdens de Klimaatmars in Amsterdam en de Voedsel1000 in ’s-Hertogenbosch. Een korte terugblik naar deze gebeurtenissen.

Klimaatmars en Voedsel1000

10 maart vond in Amsterdam de klimaatmars plaats. 40.000 man waren op de been voor een goed en eerlijk klimaatbeleid. Burgers, maar ook boeren en buitenlui liepen mee en lieten op de grootste klimaatdemonstratie van Nederland hun stem horen. Brabantse akkerbouwer Piet Hermus was met zijn tractor aanwezig en pleitte voor een dialoog tussen de verschillende groepen. Deze mars deed mij denken aan carnaval; veel mensen op de been en verbroedering alom, en een andere manier om beweging te veroorzaken in de publieke opinie. Ook in ’s-Hertogenbosch gingen mensen de dialoog aan tijdens de Voedsel1000. Op 19 februari gingen ruim 400 mensen met elkaar in gesprek over de toekomst van het voedselsysteem in Brabant. Ook hier was een diverse groep deelnemers en gingen we het gesprek aan met anderen. De komende maanden wordt de Voedsel1000 vervolgd en op 15 juni worden de gemaakte ideeën gepresenteerd  en aangeboden aan de nieuwe Gedeputeerde.

ABAB Jong Ondernemerschapscursus

Naast de Klimaatmars en de Voedsel1000 gebeurde er nog meer in maart, waaronder het afsluiten van de ABAB Jong Ondernemerschapscursus. 12 jonge boeren kwamen sinds oktober vorig jaar in een zestal bijeenkomsten bij elkaar om scherp te krijgen hoe zij als ondernemer naar de toekomst kunnen en willen kijken. De groep was zeer divers, van melkveehouder tot boomkweker en van zorgboer tot zuivelmaker. Deze twaalf jongeren hebben in de afgelopen maanden van elkaar geleerd, maar ook hoe ze zichzelf de spiegel kunnen voorhouden. Met verschillende dialoogkaarten gingen zij in gesprek over hun ambities, de route naar de toekomst, de managementvorm en het gesprek met de familie in het kader van bedrijfsovername. Alle boeren zijn enorm gegroeid op persoonlijk en professioneel vlak en sommigen begonnen al tijdens dit traject met het zoeken van nieuwe uitdagingen in bijvoorbeeld verbreding van het bedrijf of het aangaan van samenwerkingen. Vanuit het BAJK zijn we erg trots dat we met ABAB en Movaeres zo’n mooi en leerzaam traject konden aanbieden aan onze leden!

Provinciale Statenverkiezingen

Woensdag 20 maart mogen we stemmen voor de Provinciale Staten en de Waterschappen. Woensdag 13 februari namen wij als BAJK-leden plaats op de zetels van de Statenleden en konden wij zelf in gesprek gaan met de vertegenwoordigers van de meeste Brabantse politieke partijen. De sfeer was overwegend positief, ervaringen en frustraties werden gedeeld en discussies werden aangegaan. Deze avond gaf de leden een mooi inkijkje in de standpunten van onze toekomstige bestuurders. Om dit scherp op een rijtje te hebben, heeft het BAJK ook het Kieskompas uitgebracht. Hierin staan van alle partijen de standpunten over de landbouw. Grofweg kan er onderscheid gemaakt worden in vier verschillende groepen: PvdA, GroenLinks en SP zijn voorstander van het afbouwen van het aantal dieren en zien kansen voor het hervormen van de sector, waarbij gezondheid een focuspunt is. Bij CDA, PVV en ChristenUnie/SGP ligt de nadruk vooral op uitstel of afstel van maatregelen die 7 juli zijn genomen omdat het bedenken en uitvoeren van effectieve en betaalbare maatregelen tijd kost. 50Plus, Lokaal Brabant en nieuwe politieke beweging Code Oranje vinden vooral de leefbaarheid in stad en platteland en samenwerking richting maatschappelijke thema’s belangrijk. Tot slot zitten VVD en D66 vooral op één lijn als het gaat om innovatie en vernieuwing in de sector. Van alle standpunten is wat te vinden, dus laat je stem horen op woensdag 20 maart. Jouw stem doet ertoe en samen maken we het verschil!

 ‹ Terug

Contact

Bezoekadres:
Onderwijsboulevard 225
5223 DE 's-Hertogenbosch


Tel. algemeen 073 74 700 90

 

Postadres:
Postbus 100
5201 AC 's-Hertogenbosch


E-mail: info@bajk.nl

Blijf op de hoogte