Netwerkgroep ABAB/ BAJK: Samen bouwen aan je toekomst! Doe jij mee?

8 juni 2017

Samen bouwen aan je toekomst! Doe jij mee?

Lijkt het jou leuk om samen met collega-ondernemers te werken aan jouw toekomst en je te ontwikkelen tot een succesvolle agrarische ondernemer?

 

‘Dankzij het programma ben ik bewust van wie ik ben, wat ik wil en wat ik kan.’ Niels Pals, deelnemer aan netwerkgroep 2016.

 

ABAB Accountants en Adviseurs en Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt (BAJK) willen jonge ondernemers ondersteunen bij de ontwikkeling van goed ondernemerschap. Want juist als toekomstige agrarische ondernemer komt er veel op je af. Daarom starten we in september met een netwerkgroep. In circa zes bijeenkomsten worden er verschillende thema’s behandeld die bijdragen aan het eindresultaat: een goed bedrijfsplan met jouw visie en missie.

 

Doel van de netwerkgroepen

Wij bieden ondersteuning bij jouw persoonlijke ontwikkeling en ondernemerschap. Daarnaast geven we inzicht in centrale thema’s. Je kunt hierbij denken aan de huidige status van de agrarische sector, financieringen, competenties voor ondernemerschap en innovatie. Uiteraard leer je ook van elkaar en kijk je bij een ander in de keuken.

 

Programma en locatie

In totaal vinden er zes bijeenkomsten plaats en een aantal tussentijdse bedrijfsbezoeken. Eén keer per maand vindt er een bijeenkomst plaats op een wisselende locatie in Brabant. Tijdens elke bijeenkomst staat een thema centraal:

  1. Donderdag 7 september 2017: Ik als CEO van het bedrijf
  2. Donderdag 5 oktober 2017: De agrarische sector in de wereld
  3. Donderdag 2 november 2017: Innovatie
  4. Donderdag 7 december 2017: De toekomst van het bedrijf
  5. Donderdag 18 januari 2018: De CFO van het bedrijf
  6. Donderdag 8 maart 2018: Hoe realiseer ik mijn ondernemersplan?

Praktische informatie

De bijeenkomsten starten om 13.00 uur. Rond 20.30 uur sluiten we af. Voor een maaltijd wordt gezorgd. Deelname aan het traject is gratis. Het is niet mogelijk om een gedeelte van het traject te volgen.

Iets voor jou?

Wil je ook samen met collega-ondernemers aan de slag om jezelf te ontwikkelen? Meld je dan nu aan via info@bajk.nl.

Vragen?

Heb je vragen over de netwerkgroep? Neem dan contact op met Paul Bosch van ABAB Accountants en Adviseurs. Paul is bereikbaar op telefoonnummer 06- 51 18 56 32 of per e-mail netwerkgroep@abab.nl.

Programma bijeenkomsten

Dag 1. Ik als CEO van het bedrijf

Donderdag 7 september 2017

Tijdens deze eerste bijeenkomst gaan we ons oriënteren op wat er nodig is om ondernemer te zijn. Welke competenties zijn belangrijk? Wat vraagt het om de CEO van een bedrijf te zijn? In hoeverre is dat in de agrarische sector anders? Word je ondernemer omdat je vader dat was of omdat je daarvoor de capaciteiten hebt?  Wie wil groeien in het eigen ondernemerschap, komt zichzelf tegen. Waarvan krijg je energie en waarin loop je vast? Hoe goed ken je jezelf? Wat zijn jouw capaciteiten? Welke capaciteiten moet en kun je ontwikkelen en hoe dan?

– Spreker: Marlies Bosker, Movaeres

– Begeleiding ABAB: Paul Bosch

Dag 2. De agrarische sector in de wereld

Donderdag  5 oktober  2017

In de tweede bijeenkomst gaan we ons breed oriënteren op de agrarische sector. Je krijgt meer inzicht in de concurrentiepositie van de agrarische sector en de bijdrage aan de nationale economie. Maar het gaat niet alleen over de feiten en cijfers, we gaan ook in op de mening van de maatschappij over de sector: wat is belangrijk voor consument en burger?

– Begeleiding ABAB: Paul Bosch

Dag 3. Innovatie

Donderdag 2 november 2017

Tijdens de derde bijeenkomst gaan we aan de slag met de Transitie-methodieken. Onder begeleiding van Erwin Bouwmans pas je de Transitie-methodieken toe en reflecteren je de uitkomsten, inzichten en ideeën die het proces heeft opgeleverd.
Aan het eind van de dag:

  • Ben je bekend met de belangrijkste concepten van transitiemanagement (o.a. niche, regime, transitie-opgave, transitie-experiment).
  • Heb je een eerste kennismaking gehad met scenario denken.
  • Kun je concepten meenemen naar vervolgbijeenkomsten om ze toe te passen op je onderneming.

– Spreker: Erwin Bouwmans, HAS Den Bosch

– Begeleiding ABAB: Paul Bosch
Dag 4. De toekomst van het bedrijf

Donderdag  7 december 2017

Deze bijeenkomst staat in het teken van de toekomst van het bedrijf. Ondernemers in familiebedrijven hebben te maken met drie systemen en drie landschappen:

– familie

– bedrijf

– sector / markt

Samen bepalen ze of jouw toekomstplan voor je eigen onderneming realistisch is. Wat is wel mogelijk? Wat is niet mogelijk? Een rood stoplicht in een van de systemen is het einde van het bedrijf. Waar staan de seinen op groen, waar op oranje en waar dreigen ze op rood te komen?

– Spreker: Marlies Bosker, Movaeres

– Begeleiding ABAB: Paul Bosch

Dag 5. De CFO van het bedrijf

Donderdag 18 januari 2018

Inzicht in de verschillende vormen van financieren en het vormen van een visie over de financieringen voor de toekomst staan deze bijeenkomst centraal.

Daarnaast sparren we met deskundigen over financieren vanuit de ondernemer, vanuit de onderneming en  vanuit de omgeving.

– Sprekers van Rabobank

– Begeleiding ABAB: Paul Bosch en Frans van Wanrooij

Dag 6. Hoe realiseer ik mijn ondernemersplan?

Donderdag 8 maart 2018

In deze afsluitende bijeenkomst spreken wij over vervolgstappen. Voor jezelf persoonlijk, voor de groep in totaliteit. Wat zijn de plannen en hoe ga je die verwezenlijken? En wat zijn je ambities voor de gehele agrarische sector. Welke rol kun en wil je daar zelf in nemen?

– Begeleiding ABAB: Paul Bosch‹ Terug

Contact

Bezoekadres:
Onderwijsboulevard 225
5223 DE 's-Hertogenbosch


Tel. algemeen 073 74 700 90

 

Postadres:
Postbus 100
5201 AC 's-Hertogenbosch


E-mail: info@bajk.nl

Blijf op de hoogte