Netwerkgroep BAJK/ABAB: Jong Ondernemerschap #5 – de toekomst van het bedrijf

Terugblik

Eerst blikken de deelnemers terug op de vorige bijeenkomst die in het teken stond van financiering. De meeste deelnemers vonden crowdfunding een interessante optie, waarover ze nog niet eerder hadden nagedacht. Ook vonden ze het fijn om te horen dat de bank niet alleen naar de resultaten van hun bedrijf kijkt, maar ook naar henzelf als ondernemer.

Persoonlijke ontwikkeling, bedrijf en maatschappij

Aan de slag met de eerste oefening. Drie deelnemers vertegenwoordigen persoonlijke ontwikkeling, het bedrijf en de maatschappij. Aan de overige deelnemers de taak om te gaan staan naast de pijler waarmee ze zich het meest verbonden voelen. De een staat dicht bij het bedrijf met het gezicht naar de maatschappij, terwijl de ander een plekje zoekt tussen het bedrijf en de persoonlijke ontwikkeling in. Er wordt nog een component toegevoegd: de bank. De deelnemers moeten opnieuw hun positie kiezen. Wat heeft dit voor effect op hun houding en positie? Tot slot krijgen ze de vraag: hoe zou je willen staan? Bijna alle deelnemers willen graag de steun van de bank voelen en met de maatschappij aan hun zijde hun bedrijf besturen.

Stoplichtanalyse

In groepjes van drie gaan de deelnemers uiteen om te werken aan de volgende vragen:
–    wat is jouw doel voor je persoonlijke ontwikkeling?
–    wat is het doel voor jouw bedrijf?
–    wat is het doel van jouw overnametraject?
De deelnemers maken een stoplichtanalyse met daarin de kwaliteiten, ontwikkelpunten en de grootste risico’s voor henzelf en hun familie, onderneming en omgeving. Daarna krijgen de deelnemers de opdracht om hun investeringsplannen in 30 seconden aan de andere deelnemers te pitchen. Iedere deelnemer krijgt fictief € 500.000 om te besteden aan de pitches die hen het meest overtuigd hebben.

Rondleiding

Om de gedachten even te verzetten, worden de deelnemers rondgeleid op het akkerbouwbedrijf op de locatie Mariahoeve. Ook krijgen ze uitleg over het project ‘Saeftinghe Zilt’ waar zilte producten worden geteeld, zoals zoute aardappelen en groenten. Daarna staat een heerlijke maaltijd op ze te wachten. Na het eten werken de ondernemers verder aan hun ondernemersplan en worden ze voorbereid op de slotbijeenkomst op 19 maart 2020.