Terugblik Tuinbouwjongeren thema Energie 31 maart 2022

Een aantal weken terug is er in Zuidoost-Brabant een start gemaakt om voor de tuinbouw jongeren kennisavonden te organiseren. Als vervolg op deze avond is er afgelopen 31 maart ook een tuinbouwjongeren avond georganiseerd in West-Brabant in Zevenbergen. Het thema van deze avond was energie; hoe te verduurzamen in Noord-Brabant. We waren te gast bij de Greenbrothers wat is gespecialiseerd in het telen en verpakken van aubergines op 11,5 hectare. Greenbrothers is al druk bezig met het verduurzamen van het bedrijf en heeft zo een aantal jaren geleden geïnvesteerd in ondiepe geothermie.

De avond begon met een presentatie van Ronald-Jan Post energiemanager bij Greenbrothers. Met een introductie over het bedrijf en waarom er door Greenbrothers geïnvesteerd is in ondiepe geothermie en hoe dit proces verlopen is. Hier werd geïnteresseerd naar geluisterd door de aanwezigen. Na de presentatie zijn we naar de ondiepe geothermieput gelopen en hebben we nog wat extra uitleg gekregen.

Na de rondleiding ging Robert Solleveld, themaspecialist Energie van Glastuinbouw Nederland, verder met het thema verduurzaming in Noord-Brabant. Hierin gaf Robert wat extra toelichting over wat Glastuinbouw Nederland doet en wat het nieuwe telen inhoud. Tijdens deze uitlegt kwam er een goede discussie op gang onder de aanwezige over hoe we in Noord-Brabant moeten verduurzamen. Hieruit kwam duidelijk naar voren dat iedereen er druk mee bezig is alleen met de vraag zitten wat de beste manier is. Helaas kon Robert op deze laatste vraag geen eenduidig antwoord geven alleen dat het een combinatie van mogelijkheden gaat worden.