Trotse Jonge Boer aan het woord: Mieke Vander Schueren

3 augustus 2018

Hoi allemaal! Ik ben Mieke Vander Schueren 27 jaar en afkomstig uit Geraardsbergen, België.
Onze boerderij noemt ‘ Den Ighemkouter’ gelegen in Idegem, langs de Heirweg. Ons bedrijf is genoemd naar de plaats ‘den Ighemkouter’ die hier door de Idegemse volkmond zo wordt genoemd. ‘Den Ighemkouter’ is een modern gemengd bedrijf met melkvee, vleesvee, akkerbouw, hoevetoerisme, landbouweducatie en – recreatie: klasbezoeken, kinderfeestjes, teambuildings en andere groepsbezoeken.
Ons bedrijf wordt hoofdzakelijk gerund door ons mama, Regina. Daarnaast springen mijn broer Pieter en ikzelf, zo veel mogelijk bij naast onze voltijdse job (tevens in de landbouwsector).
Ons mama, houdt zich bezig met het hoevetoerisme (ontvangen van gasten en het onderhouden van de vakantiewoningen), de administratie van de boerderij en de dagelijkse boerderijzorgen van al onze dieren.

Mijn broer is al van kleinsaf in alles geïnteresseerd dat een ronkend geluid maakt. Pieter zijn werkzaamheden focussen zich dan vooral op alles wat met machines te maken heeft. Er is niemand anders die zo goed overweg kan met onze tractors, machines en alle bijhorende werkzaamheden: landwerk, oogsten, voederen met de mengvoerwagen, wekelijks onderhoud van de stroboxen.

Ikzelf, Mieke, houdt zich vooral bezig met de kleinere dagelijkse werkzaamheden aan de koeien samen met ons mama. Ik werk ook nog voltijds buitenshuis als melkveeinspecteur bij CRV. Koeien keuren in gans Vlaanderen, advies geven aan melkveehouder omtrent fokkerij en inrichten van cursussen is mijn grote passie. Buiten alles wat met koeien te maken heeft, houdt ik me ook bezig met het organiseren van landbouweducatie en -recreatie op ons landbouwbedrijf: kinderfeestjes, groepsbezoeken, klasuitstappen en teambuildings. Iets wat heel kleinschalig is begonnen, maar die elk jaar meer en meer succes oogst. Ik heb er een persoonlijk doel van gemaakt om de gewone mens dichter bij de landbouw te brengen.

Mijn ouders kochten in 2001 een hoeve in Zandbergen, ondertussen genaamd de ‘Valeriushoeve’. Mijn ouders hadden hier heel mooie plannen mee. Helaas kwam er aan al deze mooie dromen een abrupt einde toen in 2011 kanker vast gesteld werd bij mijn vader. Een hardwerkende man, die voor iedereen aanzien werd als een vader, vriend, raadsman, goeie kennis of hun echte boerenveearts. Na een korte, pijnlijke en intensieve strijd moesten we hem afgeven in november 2011.

Op dat moment stort je leven in, maar een landbouwbedrijf gaat voort en dat maakte het extra moeilijk. Toch moesten we verder… Mama nam haar tijd om het te verwerken (nu nog ) maar ze bleef niet bij de pakken zitten. Ze moest en wou vooruit, ook al was elke dag confronterend. Als gezin hebben we ons er doorheen geslagen, met veel vallen en opstaan, maar we staan er nog steeds, aangesterkt met hetgeen ons is overkomen. Mama, wou papa’s droom verder zetten en bouwde verder aan de optimalisering van ons landbouwbedrijf. Maar ook de uitbouw van de Valeriushoeve kwam in een stroomversnelling. In september 2013 opende onze hoeve met vakantiewoningen. Een concept die bleek aan te slaan en waar we zeker de vruchten van dragen. Dit hebben we samen gedaan, met papa!

We zijn samen een hecht gezin met elk zijn persoonlijkheid. Naast onze ambitieuze kant voor ons bedrijf, hebben we ook een rijk sociaal leven. Ons bedrijf blijft elke dag een beetje groeien. Dit dankzij de drijvende kracht van ons mama en haar oneindige geloof in haar kinderen. Zij heeft ons de laatste jaren alle kansen gegeven en staat voor al onze ideeën open. Samen zetten we onze schouders onder onze boerderij, onzen ‘Ighemkouter’.‹ Terug

Contact

Bezoekadres:
Onderwijsboulevard 225
5223 DE 's-Hertogenbosch


Tel. algemeen 073 74 700 90

 

Postadres:
Postbus 100
5201 AC 's-Hertogenbosch


E-mail: info@bajk.nl

Blijf op de hoogte