Trotse Jonge Boeren zorgen voor licht in de duisternis

28 juli 2020

BAJK heeft waardering voor de actie van Trotse Jonge Boeren! Trotse Jonge Boeren roept de Nederlandse maatschappij op om hun te steunen, door dit bericht massaal te delen!  Deel jij mee?

Zorgen over toekomst
Maandagavond kwamen meer dan 180 jonge Brabantse boeren samen in Maarheeze om met trekkers een tekst te formeren in een weiland. Met deze publieksvriendelijke actie willen ze aandacht vragen voor de positie van jonge boeren in Brabant en hun zorgen over de toekomst. De actie is opgezet door een groep jonge landbouwers onder de naam ‘Trotse Jonge Boeren’. Zij vinden dat er te weinig aan hen wordt gedacht in Brabant. De opeenstapeling van wet- en regelgeving en de polarisatie in het publieke debat over landbouw maakt veel jonge boeren onzeker over hun toekomst.

Licht in de duisternis
“We zorgen met onze trekkers voor licht in de duisternis”, zegt Corrie van Leerzem (25), voorzitter van Trotse Jonge Boeren. “We willen laten zien dat ondanks de grote druk die op de landbouw wordt uitgeoefend, er nog steeds jonge boeren zijn die willen werken aan een duurzame en toekomstgerichte landbouw. We hebben hen heel hard nodig om ook in de toekomst te kunnen genieten van lekker en gezond voedsel van Nederlandse bodem. Daar moeten we zuinig op zijn! Er zijn al zo weinig jonge boeren en dat worden er steeds minder.”

Investeren in de toekomst
Volgens Corrie, die zelf op een varkensbedrijf werkt in Zuidwest Brabant, is het voor veel jonge boeren steeds minder vanzelfsprekend om de boerderij over te nemen. Corrie: “Veel jonge boeren zijn trots op hun vak en hun bedrijf, maar voelen zich ook steeds vaker ontmoedigd door opeenstapeling van wet- en regelgeving en veranderlijk beleid. Ze ervaren daarbij onvoldoende steun van de overheid en politiek, die zich meer bezighoudt met het uitkopen van boeren dan het investeren in de toekomst van de volgende generatie boeren.”

Daarom hoopt ze dat burgers meer bewust zijn van het belang van voldoende boeren in de toekomst. “Samen met de maatschappij kunnen we ervoor zorgen dat jonge boeren zich gesteund voelen en ze motiveren om op een duurzame en toekomstbestendige manier voedsel te blijven produceren en houden we het buitengebied leefbaar.‹ Terug

Contact

Bezoekadres:
Onderwijsboulevard 225
5223 DE 's-Hertogenbosch


Tel. algemeen 073 74 700 90

 

Postadres:
Postbus 100
5201 AC 's-Hertogenbosch


E-mail: info@bajk.nl

Blijf op de hoogte