Beter met minder
“Beter met minder” was de titel van de visie van de Rabobank op de glasgroentensector in 2010. Veel bedrijven in de sector zaten in grote financiële problemen na dramatische prijsvorming van tomaten, paprika’s en komkommers in 2008 en 2009. Ik schreef mee aan deze visie en kreeg hier samen met mijn collega’s veel kritiek op. Want minder: dat kon toch helemaal niet; daar mocht de Rabobank toch niet voor staan! En toch gebeurde het. Door krimp in het areaal kwam er binnen enkele jaren minder groenten uit onze kassen. Tegelijkertijd organiseerden ondernemers hun bedrijven, hun samenwerking en hun afzet beter. Door sterk ondernemerschap klom de sector gestaag uit het dal. Beter met minder dus. Maar hoe zit het dan met beter? Die vraag is vooral voor degenen die door willen gaan interessant. Hoe blijf je in een krimpende sector innoveren? Hoe kun je duurzaam investeren en daar ook nog waardering voor krijgen? Hoe win je het vertrouwen van de publieke opinie? Ik ben er van overtuigd dat dit mogelijk is, met ondernemerschap als basis. Rabobank werkt hier graag aan mee. Samen met mijn collega’s ga ik hier mee aan de slag. Tegenwerking is er immers al genoeg. Wij ondersteunen verschillende projecten vanuit onze bank. Ik noem er hier vier:
En er is meer, véél meer te doen, om van minder vooral beter te maken. Op weg naar een gezonde toekomst. Wij staan er klaar voor. Dus daag ons gerust uit! Jorrit Dekkers, Directeur Food & Agri, Tel 06 – 22 21 20 31 |