Boeren geven passie door – ZLTO

Boeren geven passie door

Iedere boer boert tussen generaties. Steevast hoor je dan ook aan de keukentafel bij de boer dat het hun missie is om de boerderij goed over te dragen aan de volgende generaties. Veel keuzes en ontwikkelingen op de boerderij ontspruiten daaruit. Apentrots is de oude generatie als de nieuwe generatie het stokje overneemt. Maar steeds minder boeren zijn verguld met dat geluk. Slechts 4 op de 10 boeren heeft een opvolger binnen de familie. En dus 60% van alle boeren niet.

ZLTO roeptoetert al jaren dat er ‘meer boeren’ moeten komen in Nederland. Natuurlijk kent onze boerenclub de cijfers. Daarom doet ZLTO mee aan platform ‘Boer zoekt Boer’. Dat is een initiatief dat buitenfamiliaire bedrijfsovername mogelijk maakt. Via het platform Boer zoekt Boer worden vraag en aanbod bij elkaar gebracht. Iedereen die graag boer of tuinder wil worden, maar daar in de (directe) omgeving of binnen de familie geen kans voor hebben, kan zich aanmelden. Ook boeren die geen opvolging hebben maar wel het bedrijf willen overdragen kunnen zich bij het initiatief melden. Het is dus een soort matchmaker.

‘Meer boeren’. Koolstofboeren. Herenboeren. Eiwitboeren. Energieboeren. Grondboeren. Bufferboeren. Natuurboeren. Maar ook gewoon koeienboeren, uienboeren en varkensboeren. In iedereen schuilt wel een boer. Iedereen met hart voor levende have en de oogst van de aarde deelt een boerenpassie. En passie werkt aanstekelijk. Daarom zijn er steeds meer mensen die willen boeren. Niet door eerst een hele opleiding te volgen, maar door te beginnen met een aandeel te hebben op een boerderij. Dat kan dan beetje bij beetje uitgroeien tot volledige bedrijfsovername.

Deze ontwikkeling juicht ZLTO toe. Daarom doen we ook mee. En we doen er zelfs een schepje bovenop. ZLTO-coaches begeleiden jongeren in dit traject. ZLTO-lobbyisten sleutelen aan gunstige financiële en fiscale voorwaarden om (van buiten) in te stappen in een bestaand boerenbedrijf. En ZLTO-bestuurders stimuleren via lokale activiteiten ‘meer boeren’ te omarmen.