De eiwit transitie is nog maar net begonnen – Rabobank

De eiwittransitie is nog maar net begonnen.

De overgang van dierlijke naar plantaardige eiwitten houdt de gemoederen flink bezig. Er wordt gesproken over een eiwittransitie. Veel mensen roepen erover, omdat ze denken er iets over te weten of omdat ze een bepaald wensbeeld in hun hoofd hebben. Maar hoe hard gaat het nou echt? Wat is de impact op de zuivel-, vlees- en akkerbouwsectoren? En wat nou als de eiwittransitie toch een stuk harder gaat dan gedacht?

Als Rabobank hebben we hier onderzoek naar gedaan. Wij verwachten dat de markt voor alternatieve eiwitten flink zal doorgroeien. Toch is het ook in 2035 nog ‘slechts’ een nichemarkt. We verwachten dat vlees- en zuivelvervangers rond 2035 respectievelijk zo’n 4 en 9% consumptieaandeel in de 27 landen uit de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben veroverd. De impact op de dierlijke eiwitketens en akkerbouw is door dit relatief lage consumptieaandeel beperkt. Als partijen zouden willen streven naar een hoger consumptieaandeel van vlees- en zuivelvervangers dan zou dat vragen om overheidsingrijpen en baanbrekende innovaties om consumentenprijzen te drukken.

Bovenstaande is voor veel agrarische ondernemers belangrijke informatie. Want je wilt toch zeker  een idee hebben of er voor jouw product in de toekomst nog ruimte is op de markt. En het liefst voordat je die grote investering doet, waar je jezelf jaren op vastlegt.

Door alle signalen die ons de hele dag bereiken wordt het steeds moeilijker om echt belangrijke informatie uit te filteren, laat staan om deze te vertalen naar een gezonde strategie voor je bedrijf. Rust, overzicht, kritisch positivisme en het aandurven om kansen te pakken zijn dan belangrijke eigenschappen om koers uit te zetten en vast te houden. Mooi om er als jonge ondernemer over na te denken of jij deze eigenschappen bezit, of om je heen kunt organiseren.

Wil je meer weten over de eiwittransitie, lees hier gerust verder: De eiwittransitie is nog maar net begonnen – Rabobank.

Wil je eens met de Rabobank klankborden over jouw ondernemerschap: neem gerust contact op met je accountmanager van de Rabobank. En ken je die nog niet, start gerust bij mij.

 

Jorrit Dekkers,

Directeur Food & Agri Midden Brabant

Tel 06 – 22 21 20 31