Jonge kiemen op de boerderij – ZLTO

Jonge kiemen op de boerderij
Steeds meer jongeren zeggen dat ze ‘iets met dieren’, ‘iets met eten’, ‘iets in de buitenlucht’ of ‘iets met het klimaat’ willen doen. Dat is goed nieuws, want jarenlang had een toekomst in een grijs gebouw achter een grijze laptop de voorkeur van jongeren. Eigenlijk vooral omdat het makkelijk en snel verdiend en je ook zeeën van vrije tijd hebt. Gelukkig zijn de groene beroepen in de frisse buitenlucht dus in opmars.

Dat klinkt als pure winst. Maar er zijn ook daar kapers op de kust. Bij dieren, eten, buitenlucht en klimaat denken jongeren helaas niet automatisch aan de boer. Daar valt dus nog een wereld te winnen. Gelukkig hebben boeren een belangrijke troefkaart in handen: de boerderij. Als iemand een stap over de dam zet bij de boerderij dan zijn ze meestal (voor altijd) verkocht. Zo werkt het ook met jongeren.

Daarom zet boerenclub ZLTO activiteiten in de schoenen om jongeren de boerderij te laten ervaren. Recent nog in het Land van Cuijk met een doe-dag op de boerderij. Tijdens zo’n doe-dag oriënteren jongeren zich op hun toekomst. De jongeren hadden zelf de vrije hand waar ze die doe-dag naartoe wilden. De interesse voor 1 van de 25 boerderijen was overweldigend. Het beroep van de toekomst boer en tuinder gaat er dus wel degelijk nog altijd in als zoete koek. Ook al zal een rondje op de tractor zeker een flinke plus zijn geweest boven de andere keuzes.

ZLTO werkt achter de schermen al jaren met Helicon Opleidingen aan promotie voor een droombaan op de boerderij. Jongeren die dromen van ‘iets in de buitenlucht’ worden gekoppeld aan een boer of tuinder. De jongeren beleven die dag dus hun droom in de werkelijkheid. Toeval of niet; het aantal aanmeldingen bij Helicon Opleidingen zit weer in de lift, hoewel de traditionele opleidingen (zoals dierhouderij) het nog altijd zwaar hebben.

Vanuit die passie om  jongeren een kijkje te geven op de boerderij sprong ZLTO een gat in de lucht voor de maatschappijgerichte campagne van de Trotse Jonge Boeren: Bijbaan bij de Boer. Wat een tof en impactvol initiatief. Dat smaakt naar meer!

Of het nu gaat om een stage, bijbaan, leerwerkplaats, brugjaar of fulltime job bij de boer het begint altijd  met een vonk.