Rabobank is trots op de agrarische sector in Nederland

TROTS!

Voor allen die daarover mochten twijfelen: Als Rabobank zijn wij trots op de agrarische sector in Nederland. Wij zijn opgericht voor en door de sector en al ruim 125 jaar betrokken. Dat ging in al die jaren niet altijd zonder slag of stoot. En dat gaat het nu ook niet. De Rabobank ligt net als de agrarische sector regelmatig onder vuur. Ook over onze rol bij de ontwikkeling van de sector.

Als je onder vuur komt heb je de neiging om je te gaan verdedigen. De ellende daarvan: van alleen verdedigen win je nooit. En het is ook niet nodig. Wij hebben een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de sector tot wat die nu is: een innovatieve, wereldwijd bewonderde bedrijfstak die een belangrijke bijdrage levert aan ons eten en het groen in onze omgeving. En daar mag iedereen in Nederland trots op zijn!

Zelf heb ik tot nu toe ruim 25 jaar van die 125 jaar Rabobank mee mogen maken. In die jaren heb ik mijn bijdrage geleverd aan de financiering van honderden stallen, kassen, aankopen van gronden, landbouwmachines, (led)belichting, bedrijfsovernames en nog veel meer. In die 25 jaar heeft de sector hele grote stappen voorwaarts gezet in ondernemerschap, in beperken van het gebruik van schaarse grondstoffen, in verlaging van de uitstoot en in het omgaan met personeel. Ik ben er van overtuigd dat als we over 25 jaar nog een keer terug gaan kijken dat we dan weer hetzelfde kunnen zeggen. De sector staat net zoals de samenleving nooit stil.

Vooruit kijkend kan iedereen heel veel bedreigingen noemen waar de sectoren mee te maken gaan krijgen. Maar er liggen zeker net zoveel kansen. Het wordt de kunst om die te zien en daar als jonge ondernemer je verdienmodel in te vinden. Dat kan op heel veel manieren, de verschillen tussen bedrijven en bedrijfstypes zien wij de laatste jaren al fors toenemen en de verwachting is dat deze alleen nog maar meer zullen groeien.

Ondernemerschap is op het juiste moment kansen zien en benutten. En zorgen dat je je bedrijf zo organiseert dat het in de praktijk optimaal uitgevoerd kan worden. Simpel gezegd, moeilijk gedaan. Maar als jonge ondernemer aan jullie de taak om daarvoor te gaan!

En mocht je het er eens over willen hebben: bel gerust!

Groet,

Jorrit Dekkers

Directeur Food & Agri

Tel 06 – 22 21 20 31