‘Wij jonge boeren gaan de voedselzekerheid verzorgen’ – Agrifirm

“Hoe hard het nu buiten ook stormt, de komende drie decennia moeten wij als jonge boeren het voedsel voor Nederland gaan produceren. Daar mag je trots op zijn en met veel verve, plezier en energie aan beginnen. We zijn nodig, we gaan een mooie toekomst in, ondanks alle uitdagingen op dit moment”, vertelt Lennaert Haanstra vol vuur. Je hoort het al, Lennaert is een gepassioneerd agrarisch ondernemer die zich met veel energie en enthousiasme inzet voor zijn sector en vooral voor jou als jonge ondernemer.  

Lennaert weet waar hij over praat. Samen met zijn broer runt hij een akkerbouwbedrijf van 185 hectare. In Marknesse verbouwen de mannen frietaardappelen, uien, knolselderij, winterpeen, suikerbieten en tarwe. Als geen ander kent hij de uitdagingen die er voor jullie als jonge agrarische ondernemers spelen. “De grootste uitdaging is op dit moment hoe je de weg vindt tussen alle bedreigingen die op de landbouw afkomen. Van alle kanten lig je onder vuur, door milieuorganisaties, dierenrechtenorganisaties en wetgeving”, zegt Haanstra onomwonden. “De landbouw van morgen is weer beter dan die van vandaag. Dat is altijd al zo geweest en we zetten continu stappen vooruit. Maar je moet wel de tijd en stabiliteit krijgen om dat te doen en ondertussen een inkomen te genereren. Hoe blijf jij in deze onstuimige tijd overeind? Wat past bij jou en hoe zie jij zelf toekomstperspectief?”

Jonge boeren ondersteunen
“Thuis op je eigen erf klagen dat de wereld slecht is, werkt niet. Daar schiet je niets mee op. Dan moet je je erf af en het verschil proberen te maken”, vindt Haanstra. Zelf doet hij dat in zijn rol als voorzitter van de Jongerenraad van coöperatie Agrifirm. “De Jongerenraad is een heel serieus orgaan binnen Agrifirm en is er niet alleen maar voor de vorm”, ervaart Haanstra, die inmiddels bijna een jaar de taak van voorzitter op zich neemt. “Bij de nieuwe strategie bijvoorbeeld hebben wij input geleverd en komt ook de rol van jonge boeren prominent in beeld. En dat is het voordeel van zo’n grote coöperatie als Agrifirm; als je iets voor de jonge boeren voor elkaar krijgt, heeft dat ook echt landelijk effect op veel jonge boeren.” Daarvoor slaat Haanstra graag de handen in een. “Het AJK is van groot belang. Het is belangrijk om elkaar te ondersteunen en van informatie te voorzien. Daarom is Agrifirm ook partner van BAJK. We ondersteunen op financieel gebied, maar ook stellen we als Agrifirm onze hele fabriek aan kennis beschikbaar aan de jonge boeren”, legt Lennaert uit.

Ontwikkelprogramma voor jonge boeren
‘Samen bereiken we meer’. Dat is het motto van coöperatie Agrifirm. “De basis van de coöperatie is dat je door gezamenlijk inkoop voor alle boeren voordeel kunt halen. Markttechnisch zie je dat Agrifirm enorm veel kennis heeft. Vanwege onze slagkracht als grote coöperatie kunnen we heel breed onderzoek doen. En niet in de laatste plaats is Agrifirm een gesprekspartner naar overheid en andere organisaties. Het is een partij die er toe doet, als je aan tafel zit word je serieus genomen”, ervaart Lennaert. Voor jonge boeren heeft Agrifirm JOOP, het Jonge Ondernemers Ontwikkel Programma [Jonge Ondernemers Ontwikkel Programma (JOOP) (agrifirm.nl)]. “De ondernemerscoaches bieden begeleiding als je voor bedrijfsopvolging staat of net het bedrijf hebt overgenomen. Je komt dan in zo’n grote, hectische wereld terecht dat het echt goed is om daar begeleiding bij te hebben. Daarnaast organiseren we regionale vaktechnische trainingen voor jonge boeren.” Wat Lennaert betreft is de coöperatie nog steeds springlevend. “Jonge boeren zijn anders coöperatief dan de vorige generatie. De betekent ook dat Agrifirm zich anders op moet stellen om een goede partner te zijn. Agrifirm is zich daarvan bewust en ontwikkelt mee om een moderne en aansprekende partij te blijven”, vindt hij.

Kies wat bij je past
“Kies wat bij jou past.” Dat is de tip die Lennaert jou als jonge boer mee wil geven. “Een bedrijfsvoering die niet bij je past ga je op de lange termijn gewoon niet volhouden. Iets wat je leuk vindt gaat veel makkelijker. Daarin moet je excelleren en je kennis over en om je heen verzamelen om je agrarische bedrijf succesvol te runnen. “Want wij jonge boeren, wij gaan de voedselzekerheid verzorgen”, sluit Lennaert Haanstra vol enthousiasme af.