Stikstof update vanuit NAJK

Hierbij weer een nieuwe stikstof update! In deze nieuwsbrief praten we jullie bij over de stand van zaken binnen het stikstofdossier en welke inzet NAJK levert in het Landbouw Collectief.
Samen met twaalf andere partijen vormt NAJK het Landbouw Collectief. In dit collectief wordt samengewerkt om de landbouw op een goede wijze te vertegenwoordigen binnen de stikstofdiscussie van de overheid. Het Landbouw Collectief heeft in november een plan opgesteld. In dit plan stond beschreven hoe de landbouw een bijdrage kan leveren om Nederland uit de stikstofimpasse te trekken en onder welke voorwaarden. Sinds de presentatie van dit plan wordt er met de overheid onderhandeld, waarbij we stapje voor stapje steeds een beetje verder hopen te komen.

Werkgroepen van start in het Landbouw Collectief
Binnen het Landbouw Collectief zijn er werkgroepen opgericht die bepaalde thema’s uit het plan verder uitdiepen en uitwerken. De volgende werkgroepen zijn aan de slag:
Melkvee
Provinciaal beleid
Varkenshouderij
Nertsenhouderij
NAJK is actief in de eerste twee werkgroepen, waarbij dagelijks bestuurder Marije Klever de voorzitter is van de werkgroep melkvee.
In de werkgroep melkvee worden de drie maatregelen voor de melkveehouderij uit het plan van het Landbouw Collectief verder uitgewerkt. Deze maatregelen betreffen: minder eiwit in het voer, meer weidegang en het toevoegen van water bij mest. Zowel NAJK als het Landbouw Collectief pleiten voor keuzevrijheid binnen de verschillende maatregelen. Niet een standaard lijstje waar ieder bedrijf aan moet voldoen, maar een lijstje van maatregelen waarbij iedere boer zelf kan inschatten welke maatregelen op het bedrijf passend en haalbaar zijn. Hierbij wordt rekening gehouden met de kracht van de ondernemer en de mogelijkheden die het bedrijf en de omgeving bieden. De inzet is erop gericht dat eventuele meerkosten van deze maatregelen worden vergoed door de overheid en dat de overheid tegemoetkomt aan een heel aantal voorwaarden die het Landbouw Collectief heeft opgesteld.
In de werkgroep over provinciaal beleid ligt de focus op het voorkomen van een leegkoop van de sector. In deze werkgroep is een plan uitgewerkt voor de oprichting van een ammoniakbank die ervoor zorgt dat er niet meer stikstofruimte uit de sector verdwijnt dan nodig. De vrijgekomen ruimte kan weer benut worden door bedrijven die zich verder willen ontwikkelen. Ook verdiept deze werkgroep zich in de juridische mogelijkheden om een drempelwaarde in te voeren.

De analyses van het Mesdagfonds
NAJK heeft de analyses van het Mesdagfonds met belangstelling gevolgd. Naar aanleiding van deze analyses ziet NAJK ook dat de maatregelen die zich richten op de gebiedsgerichte aanpak, zoals het opkopen van bedrijven, heel weinig opleveren om de depositie op natuurgebieden te verminderen. De cijfers van het Mesdagfonds geven ons niet alleen inzichten, maar hebben ook een discussie opgestart over het aandeel van de stikstofdepositie door de landbouw in de Natura 2000-gebieden. Hierbij is duidelijk geworden dat zowel het RIVM als het Mesdagfonds nog de nodige heranalyses en herberekeningen moeten maken om het werkelijke aandeel boven tafel te krijgen. Helaas is er met deze cijfers niet een einde gekomen aan de hele stikstofdiscussie, maar het laat wel zien dat het aandeel dat de landbouw levert aan de stikstofuitstoot mogelijk een stuk lager ligt.
Dit wil natuurlijk niet zeggen dat de landbouw niets meer hoeft te doen, maar er is een grote kans dat de reductieopgave kan wijzigen. Een derde belangrijke conclusie die we uit de analyse van het Mesdagfonds kunnen halen, is dat de kritische depositie waarden van een groot deel van de natuurgebieden nooit gehaald zullen worden. Ook niet als er geen landbouw, industrie en inwoners in Nederland zijn. Daarnaast zal een halvering van de veestapel maar een heel gering effect hebben om de kritische depositie in meer natuurgebieden te kunnen halen. NAJK zal zich blijven inzetten om deze resultaten bij de politiek onder de aandacht te houden en hiernaar te handelen.

Provincies
Waar NAJK zich op landelijk niveau inzet in het stikstofdossier zijn de verschillende provinciale afdelingen van NAJK op provinciaal niveau actief. Dit gebeurt vaak in de lokale landbouw collectieven. Provincies hebben een belangrijke rol in de vergunningverlening en dus ook in de vormgeving van het beleid daaromheen. Door onze inzet te delen op landelijk niveau via het ministerie en kabinet doen provinciale AJK’s dat via gedeputeerden en het IPO (interprovinciaal overleg). Vanuit het Landbouw Collectief wordt een nieuwe werkgroep opgezet die gaat kijken hoe we deze provinciale landbouw collectieven nog beter in hun kracht kunnen zetten, zodat ook zij een maximaal resultaat kunnen behalen.
Samen strijden we voor toekomstperspectief op onze agrarische bedrijven voor nu en in de toekomst!

Met vriendelijke groet,
Namens het dagelijks bestuur,
Andre Arfman