Nieuws

 • 19 september 2020
  BAJK kerngroepen gaan van start; maximale focus op belangenbehartiging!

  Volgende week gaan de startbijeenkomsten plaats vinden van de kerngroepen. Tijdens deze bijeenkomsten zullen de deelnemers kennis met elkaar maken, het doel en de bestuursfuncties binnen de kerngroep bespreken en zal er gebrainstormd worden over de eerste activiteiten die de kerngroep op gaat pakken. Via onze sociale media houden we jullie op de hoogte van de vorderingen.


 • 17 september 2020
  Partner aan het woord Vlamings: Bewaren van consumptie aardappelen zonder chloorprofam

  Vlamings geeft jonge boeren handvatten om consumptie aardappelen tijdens bewaring kiemvrij te houden en deelt een handleiding, opgesteld door verschillende Europese organisaties uit de aardappelketen, om aardappelbewaarplaatsen waar in het verleden chloorprofam is toegepast schoon te maken.


 • 16 september 2020
  Bokstraining brengt BAJK bestuurders dichter bij elkaar!

  Op zaterdag 12 september heeft het BAJK-bestuur een bestuurstraining gehad. De training werd verzorgt door Carmen van Dam van LTO Academie en bokcoach Wendy Manders. De bestuurstraining had als doel elkaar verdiepend leren kennen als team en stond in het teken van goed en flexibel met elkaar kunnen samenwerken ondanks alle drukke en volle agenda’s.


 • 15 september 2020
  BAJK aanwezig tijdens LIB-bijeenkomst: Integratie in de keten

  Op 2 september was BAJK aanwezig bij de Stuurgroep LIB-bijeenkomst met als thema: ‘Integratie in de keten’. Stuurgroep LIB is een convenant tussen de provincie Noord-Brabant en de ZLTO, met als doel samen te werken aan een duurzame en vitale land- en tuinbouw die bijdraagt aan de kwaliteit van het platteland.


 • 11 september 2020
  NAJK: Maak van het mestbeleid geen schijtbeleid!

  Dinsdagavond 8 september heeft minister Schouten via een Kamerbrief inzicht gegeven in de nieuwe contouren van het mestbeleid. Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) ziet dat er geprobeerd is om echt anders naar het mestbeleid te kijken en met een plan voor de langere termijn te komen dat richting en duidelijkheid geeft aan de sector. Echter, er zijn grote zorgen hoe jonge boeren de stappen kunnen zetten die binnen deze contouren worden gevraagd.


 • 11 september 2020
  NAJK en Aeres Hogeschool Dronten gaan nadrukkelijker samenwerken

  Hoewel beide partijen al samenwerken op evenementen en tijdens projecten, hebben NAJK en de hogeschool nu definitief besloten de krachten te bundelen. Afgelopen dinsdag 8 september zetten Rieke de Vlieger, directeur van Aeres Hogeschool Dronten en NAJK-voorzitter Andre Arfman een handtekening onder een samenwerkingsovereenkomst. Samen staan we sterk voor de belangen van jonge ondernemers!


 • 8 september 2020
  BAJK vindt openstellen extern salderen onverstandig en te vroeg

  Als BAJK vinden wij het onverstandig en te vroeg om extern salderen open te stellen door de provincie Noord-Brabant en vinden wij dat de drie volgende punten eerst op orde moeten worden gebracht, alvorens extern salderen open kan gaan; (1) knelgevallen oplossen en legaliseren (o.a. PAS-melders en vrijgestelde bedrijven), (2) een goedwerkend stikstofregistratiesysteem en (3) goede en gelijke spelregels rondom extern salderen, zodat ook de toekomstige jonge boer in Brabant toekomst heeft.


 • 2 september 2020
  Column BAJK bestuurder Marc van der Bol: ‘De puzzel bestaat uit steeds meer stukjes’

  De beste tactiek van puzzelen: Eerst de randjes leggen, dan het middenstuk en kijken naar het voorbeeld. Maar wat als er stukken ontbreken of je geen voorbeeld hebt? Dan wordt het behoorlijk ingewikkeld of in het geval van ontbrekende stukken, zelfs onmogelijk. Als jonge boer probeer je ook het toekomstplaatje te leggen. Wat op z’n plat Brabants gewoon ‘verrekte lastig’ is!


 • 2 september 2020
  Partner aan het woord KWS: Met meer eigen ruwvoer naar lage kosten

  Er is al langere tijd veel aandacht voor verbetering van de ruwvoerefficiëntie. Dit is niet onterecht. Enerzijds omdat er met de ruwvoergewassen sprake is van een zogenaamd ‘yield gap’: een verschil in opbrengst tussen dat ruwvoergewassen op basis van de proeven genetisch gezien kunnen realiseren en dat wat er in de praktijk wordt gerealiseerd.


 

Contact

Bezoekadres:
Onderwijsboulevard 225
5223 DE 's-Hertogenbosch


Tel. algemeen 073 74 700 90

 

Postadres:
Postbus 100
5201 AC 's-Hertogenbosch


E-mail: info@bajk.nl

Blijf op de hoogte