AJK Cubar

Deze keer is het de beurt aan AJK Cubar, één van de elf regionale afdelingen van BAJK. Cubar staat voor de Midden- en West-Brabantse plaatsen Chaam, Ulicoten, Baarle-Nassau, Alphen en Riel. Het mooie aan AJK Cubar is de verscheidenheid aan sectoren. Naast de melkveehouderij, tuin- en akkerbouw komen ook de pluimvee, kalverhouderij, vleesvee, geiten, varkens en mechanisatie aan bod. De vijf bestuursleden stellen zich voor:

Ik ben Anthony Tuijtelaars, 27 jaar en woonachtig in Baarle-Nassau. Op 18-jarige leeftijd ben ik gaan studeren aan CAH in Dronten. Daar heb ik de opleiding Bedrijfskunde & Agribusiness gevolgd, specifiek Agrotechniek & Management. Als doel had ik om de agrarische sector zo breed mogelijk te ervaren met een economisch smaakje. Naast de studie heb ik me enthousiast ingezet voor de studentenvereniging en heb ik op veel plaatsen in de polder meegeholpen op agrarische bedrijven. Ik wilde in eerste instantie het bedrijf van mijn ouders thuis niet overnemen vanwege een aantal beperkingen, toekomstgerichtheid, kleinschaligheid en misschien de vrijheid die me ontnomen zou worden. Veel van mijn studiegenoten hadden thuis wél een bedrijf dat ze zouden overnemen. Dat heeft mij geprikkeld en het besef gegeven dat mijn ouderlijk bedrijf toch wel een kans bood. Door een positieve ontwikkeling om het bedrijf te laten groeien, heb ik die kans ter harte genomen. Ik werk naast het melkveebedrijf nog buiten deur. Ik ben graag onder de mensen, vandaar dat ik momenteel voor deze combinatie nog kies. Zodoende ben ik ook voorzitter van AJK CUBAR. Ik doe het met veel plezier. De avonden proberen we zo aantrekkelijk mogelijk te maken met heel uiteenlopende onderwerpen. Het gaat zowel om het onderwerp dat behandeld wordt, als om de gezelligheid. Wij als jonge agrariërs leren veel van elkaar en ik heb echt het gevoel dat tijdens deze avonden de ambitie om door te zetten als jonge ondernemer wordt versterkt. Afgelopen seizoen zijn we vliegend van start gegaan met een hoop nieuwe leden. Wij hopen binnenkort met ons bestuur weer snel een activiteit te kunnen inplannen, want wie lust er nu geen biertje bij de Kluis in Ulicoten!

Mijn naam is Lisanne Wouters, 23 jaar en geboren in het mooie dorpje Molenschot. Hier woon ik samen met mijn ouders en broertje op ons multifunctioneel melkveebedrijf. Wij hebben namelijk naast ongeveer 100 melkkoeien ook een ijssalon én een zorgboerderij voor mensen die re-integreren in de maatschappij. Hier help ik graag een handje mee, maar door de weeks ben ik werkzaam bij DLV Advies & Resultaat als adviseur financieel management in de rundvee sector. Sinds een paar jaar ben ik penningmeester bij AJK Cubar. Het belangrijkste van AJK Cubar vind ik het verbinden van de agrarische jongeren in onze omgeving. Dit doen we door diverse thema avonden en excursies te organiseren. Dit zijn altijd erg interactieve dagen waarbij we gezamenlijk veel leren maar waar ook altijd ruimte is om bij te buurten met elkaar en een biertje te drinken!

Ik ben Guido Dirven, 29 jaar, geboren en getogen in Ulicoten, een deelgemeente van Baarle-Nassau. Sinds 2017 ben ik actief binnen het bestuur van AJK Cubar, als secretaris houd ik mij bezig met de ledenadministratie, benaderen van sponsoren en het werven van nieuwe leden. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als adviseur waarbij ik melkgeiten –en melkveebedrijven begeleid, deze functie vervul ik bij een mengvoerbedrijf uit Ulicoten. Met AJK Cubar vind ik het belangrijk dat agrarische jongeren een klankbordgroep hebben waarbij ze samen kunnen praten over de dillema’s en de kansen die zich voordoen in onze agrarische sector. Tevens is de sfeer tijdens onze AJK-avonden uitstekend wat ervoor zorgt dat de jongeren graag naar onze bijeenkomsten komen, het zijn zowel informatieve als gezellige avonden.

Mijn naam is Sanne Hermans, geboren in 1993 in het pittoreske Molenschot. Na de Havo heb ik een opleiding aan de HAS hogeschool gevolgd, waarna ik vervolgens de master Dierwetenschappen aan de WUR heb gedaan. Mijn laatste opdracht heb ik voor een mengvoerfabrikant uit Erp uitgevoerd, waar ik na het afronden ben gestart als Technisch Specialist Varkenshouderij. In die functie begeleid ik verschillende klanten, met name zeugenbedrijven, bij de inzet van onze voeders in combinatie met allerlei managementfactoren die in de stal een rol spelen, om deze zo succesvol mogelijk te laten zijn. Van huis uit hebben wij zelf geen bedrijf, maar houden wel hobbymatig wat schapen. Sinds 2018 ben ik actief als bestuurslid van AJK Cubar. Voor de leden in onze regio organiseren we ieder jaar diverse activiteiten, zo gaan we regelmatig op excursie naar verschillende bedrijven, maar laten ook diverse sprekers een presentatie geven over uiteenlopende, maar relevante onderwerpen. Ons doel is om mensen met affiniteit voor de agrarische sector uit de regio te verbinden door het organiseren van interessante activiteiten die altijd afgesloten worden onder het genot van een gezellig drankje!

Mijn naam is Judith Jansens, Ik ben 22 jaar en opgegroeid op het agrarische bedrijf van mijn ouders in Baarle-Nassau. De interesse in de agrarische sector was er al heel vroeg. Niet gek dat ik na de middelbare school een opleiding ben gaan volgen op HAS Hogeschool in ’s Hertogenbosch. Ik ben nu enkele jaren actief binnen het bestuur van AJK Cubar, als bestuurslid. Met het bestuur organiseren wij elk jaar verschillende activiteiten die relevant zijn voor de leden van onze AJK. We proberen deze activiteiten zo divers mogelijk te houden, zodat het voor alle sectoren binnen onze AJK interessant blijft en we niet te vaak dezelfde soort onderwerpen aanbod laten komen. AJK Cubar is een plek om elkaar als agrarische jongeren beter te leren kennen en daarnaast ook belangrijke onderwerpen samen te bespreken. Elke activiteit begint informatief en eindigt met een gezellige borrel. Mooi aan het AJK is dat het agrarische jongeren regionaal met elkaar verbindt.