Standpunten

Het Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt (BAJK) maakt zich sterk voor ruim duizend Brabantse agrarische jongeren in de leeftijd van 16 t/m 35 jaar. Over één ding zijn deze jongeren het eens: ze hebben het mooiste beroep dat er bestaat! Als je als jonge boer net uit de luiers komt ben je onbezorgd en biedt de sector je veel perspectief. Maar de huidige tijd waarin geen dag voorbij gaat zonder zorgen, zoals COVID-19, klimaatveranderingen, stikstofmaatregelen, afzetzorgen en afgekondigde kringloopvisies, waant dat perspectief zich ver weg van ons. Dit zorgt ervoor dat veel jonge boeren beginnen te twijfelen of zij wel daadwerkelijk het mooiste beroep hebben óf dat het wellicht beter is om het risicovolle karakter van de huidige agrarische sector te verruilen voor een veilige baan. En dat zou ontzettend zonde zijn! We hebben boeren nodig, we kunnen niet zonder.

De zorgen van deze jonge boeren houden het BAJK enorm bezig. In 2019 heeft het BAJK in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen al een manifest overhandigd aan de Brabantse politiek met als boodschap: ‘Jonge Brabantse boeren en tuinders zijn de voedselmakers van morgen. Dat is iets om zuinig op te zijn!’. De eerste coalitie na de Statenverkiezingen viel in oktober vorig jaar. Bij de hervormingen, laat het BAJK zich wederom horen. BAJK wil de Brabantse politiek niet alleen vragen om zuinig te zijn op de Brabantse jonge boeren en tuinders, maar hen ook perspectief te bieden zodat onze jonge boeren meer toekomstzekerheid hebben. Zo kunnen de jonge boeren en tuinders continuïteit in het agrarisch familiebedrijf inbouwen en een toekomstbestendig verdienmodel neerzetten, waarvan ook hun kinderen en kleinkinderen profijt hebben.

Het BAJK heeft met het dagelijks bestuur, de 11 lokale AJK-kringen in Brabant en de belangenbehartigingskerngroepen 6 concrete speerpunten geformuleerd. Wat ons betreft zijn deze speerpunten essentieel om de jonge boer perspectief te geven in de toekomst en wij verwachten daarom dat deze speerpunten worden verwerkt in uw land- en tuinbouwvisie die in 2021 wordt uitgebracht.

Visiefilmpje

Waar we als Brabantse jonge boeren en tuinders behoefte aan hebben en waarin de provincie ons kan ondersteunen hebben wij vastgelegd in onze visie ‘Het perspectief van de jonge Brabantse boer en tuinder’.