Column van Trotse Jonge Boer: Gijs van Rooij

Boer worden is al vanaf kleins af aan mijn droom. Logischerwijs heb ik dus vijf jaar geleden de bewuste keuze gemaakt om in het melkgeitenbedrijf van mijn ouders te stappen. Samen met mijn ouders heb ik toendertijd een plan opgesteld om het bedrijf binnen vijf jaar tijd uit te breiden en zo goed mogelijk te optimaliseren. Zo zouden we met een gezond en modern bedrijf aan het overnametraject kunnen beginnen.
Vandaag de dag zijn we vijf jaar verder, en hebben we heel wat drukke dagen met hard werken achter de rug. Maar niet voor niets, want ons bedrijf is bijna zover klaar als hoe we het destijds bedacht hadden. Hoog tijd om nieuwe plannen voor de toekomst te maken dus! Met als speerpunt de bedrijfsovername, want nog optimaler kan niet dacht ik.
Toch kwam er, door alle regelgeving die er is of nog gaat komen, een kleine twijfel opspelen. Is dit wel echt wat ik wil? Het lijkt soms wel of we volgens de politiek en enkele wetenschappers alles al jaren verkeerd doen, terwijl wij juist elke dag zo ons best doen om het stap voor stap iedere keer weer het beter te doen. We passen ons zoveel mogelijk aan voor het belang van de dieren, de omgeving en het milieu. En wanneer de overheid steeds meer regels maakt, en zo bepaald wat wij als boeren wel en niet mogen doen, is er dan in de toekomst nog wel voldoende vrijheid en uitdaging om te blijven boeren in Nederland? Deze onderwerpen baren mij soms zorgen.
Gelukkig zijn er nog altijd heel veel positieve dingen! Een hiervan is het stukje kaas. Wanneer er na het hele proces van voer telen, de geiten voeren en melken, er uiteindelijk een stukje kaas wordt geproduceerd wat dan in de supermarkt of in onze eigen kaasautomaat ligt, maakt dat mij enorm trots. Daar werken we nou met zijn allen zo hard voor!
Ook het voorjaar brengt altijd veel mooie dingen met zich mee. Zo worden er in februari de eerste lammetjes geboren, en in maart komen de eerste gewassen uit op het land. En wanneer ik de afgelopen week door onze stal heen loop en de geiten lang uit in het zo stro zie genieten van de eerste zonnestralen die de stal binnen schijnen, maakt ook dat mij weer een trotse boer!
Op deze momenten krijg ik weer zin in de toekomst van ons bedrijf. Dan zie ik het als een mooie uitdaging om het bedrijf verder uit te bouwen en mee te laten veranderen zodat we ook in de toekomst als boer geaccepteerd en gewaardeerd worden.
De komende jaren ga ik er dus, net zoals de afgelopen jaren, weer voor de volle 100% tegenaan, met hierin zeker de overname van ons melkgeitenbedrijf!