Met de boer op toer

Sinds 2018 trekken Trotse Jonge Boeren, BAJK, SFYN Brabant en FoodUp! Brabant gezamenlijk op. ‘Voedsel’ verbindt deze partijen met elkaar. Al is de een meer gericht op het produceren van voedsel en de ander op het bereiden van voedsel, het houdt ons allen bezig. Door middel van een ‘Toer de Boer’ gaan we met elkaar over voedsel in gesprek.

Met de boer op toer #3 – Provincie Noord-Brabant, SFYN en BAJK

Omgeving Boekel

Met de boer op toer #2 – Provincie Noord-Brabant, SFYN, Trotse Jonge Boeren en BAJK

Omgeving Oirschot

Met de boer op toer #1 – Provincie Noord-Brabant, SFYN, Trotse Jonge Boeren en BAJK

Omgeving Valkenswaard

Uitnodiging Met de Boer op Toer #4 - 2024

BAJK en Provincie Noord-Brabant organiseren op zaterdag 3 februari 2024 Met de Boer op Toer #4. Bij voorgaande edities zijn we al bij verschillende agrarische bedrijven op bezoek geweest. Dit keer gaan we langs bij Nijsen Granico, Zichtstal Agrozicht en Porcus Campus. Nijsen maakt van reststromen uit de levensmiddelenindustrie via eigen korte ketens weer eten. Food for Feed for Food. Jaarlijks brengt Nijsen ruim 100.000 ton levensmiddelen terug in de voedselkringloop als hoogwaardig en goed benutbaar varkens- of kipster kippenvoer. 

Porcus Campus is een belevingscentrum gericht op waar ons voedsel vandaan komt. Het is de plek waar beleving, ontspanning, cultuur en kennis bij elkaar komen. Porcus Campus maakt de verbinding tussen de agrarische sector en consumenten. Maarten en John Rooijakkers hebben samen Porcus Campus, zij zijn hun hele leven al boer. Maarten en John houden op verschillende locaties varkens.  Ze hebben in 2020 besloten om het varkensbedrijf in Aarle-Rixtel om te bouwen naar een recreatief belevingscentrum; Porcus Campus. Daarnaast hebben zij nog een locatie in Beek en Donk waar jonge biggen biggen opgroeien tot volwassen varkens. Op hun boerderij staat dierenwelzijn en duurzaamheid hoog in het vaandel. In de zichtstal op deze locatie is iedereen elke dag welkom om zonder afspraak naar hun varkens te komen kijken. 

We verzamelen bij Porcus Campus, daarna vertrekken we samen met een bus richting Nijsen in Veulen. Bij Nijsen krijgen we een rondleiding door de fabriek die op dat moment werkzaam is. Na de rondleiding hebben we nog een presentatie en een lekkere verzorgde lunch bij Nijsen. Na het bezoek bij Nijsen rijden we naar de zichtstal in Beek en Donk. Na het bezoek aan de varkens rijden we terug naar Porcus Campus waar we een presentatie krijgen over Porcus Campus. Waarna we afsluiten met een borrel.

Wil jij deelnemen aan de excursie naar deze boerenbedrijven, geef je dan uiterlijk 19 januari op via het aanmeldformulier. De bedrijven zijn moeilijk met het openbaar vervoer te bereiken en daarom bieden we in het aanmeldformulier de optie aan om samen naar en tussen de locaties te carpoolen.

INFO

WANNEER: Zaterdag 3 februari 10:00 tot 16:00 uur, inclusief lunch en borrel
WAAR: Start bij Porcus Campus; Kloosterdreef 5, 5735 SJ Aarle-Rixtel, ontvangst met koffie/thee.
KOSTEN: Gratis

– VOL = VOL Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus het is niet gegarandeerd dat er plek voor je is.
– Vragen/opmerkingen: neem contact met ons op via pleun@bajk.nl.

NIJSEN GRANICO

Nijsen is een familiebedrijf in Veulen, nabij Venray. Met ruim 100 collega’s werken wij al meer dan 30 jaar dagelijks aan een duurzamere voedselproductie. Nijsen maakt van reststromen uit de levensmiddelenindustrie via eigen korte ketens weer eten: Food for Feed for Food. Jaarlijks brengt Nijsen ruim 100.000 ton levensmiddelen terug in de voedselkringloop als hoogwaardig en goed benutbaar varkens- of Kipster kippenvoer.
https://nijsen.co/nijsen/over-nijsen/

ZICHTSTAL AGROZICHT

De broers Maarten en John Rooijakkers houden varkens op verschillende locaties. Duurzaamheid en dierwelzijn krijgen volop aandacht bij hun boerderij Agrozicht. Op deze boerderij in Beek en Donk groeien jonge biggen van 25 kilo op tot volwassen varkens. Dat duurt ongeveer vier maanden. De dieren wegen dan zo’n 115 kg en worden verkocht voor het vlees. Bij John en Maarten Rooijakkers is iedereen, elke dag welkom om zonder afspraak naar hun varkens te kijken.
Vonderweg-Oost 1, 5471TN Beek en Donk

https://www.thepigstory.nl/agrozicht-beek-en-donk/

PORCUS CAMPUS

Porcus Campus is een belevingscentrum gericht op waar ons voedsel vandaan komt. Het is de plek waar beleving, ontspanning, cultuur en kennis bij elkaar komen. Porcus Campus is de verbinding tussen de agrarische sector en consumenten. Het is de poort tussen de stad en het platteland. 

Kloosterdreef 5, 5735SJ Aarlte-Rixtel

https://porcuscampus.nl/