Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

NK Veebeoordelen in Edam

15 september 2018 @ 10:15 - 17:00

64 jonge koeienkenners keuren 15 koeien op het Jan Nieuwenhuizenplein in Edam
Op zaterdag 15 september is het Jan Nieuwenhuizenplein in Edam het decor voor het Nationaal Kampioenschap Veebeoordelen 2018. Het NK Veebeoordelen wordt georganiseerd door NAJK (Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt) in samenwerking met CRV Holding BV. Tijdens het NK Veebeoordelen beoordelen 64 deelnemers uit heel Nederland koeien op hun uiterlijke kenmerken: frame, type, uier, beenwerk en het algemeen voorkomen. Degene die dit volgens de jury het beste kan, mag zich Nationaal Kampioen Veebeoordelen 2018 noemen.
Het NK Veebeoordelen doet elk jaar een andere provincie aan. Dit jaar is gekozen voor de provincie Noord-Holland. Sinds 1680 wordt op het Jan Nieuwenhuizen-plein de Edamse kaasmarkt gehouden. Op 15 september 2018 komen jonge boeren op het plein bijeen om deel te nemen aan het Nationaal Kampioenschap Veebeoordelen.
 
15 koeien bij de Kaaswaag
In de maanden voorafgaand aan het NK Veebeoordelen plaatsen 64 koeienkenners zich via regionale en provinciale voorrondes. Al deze jonge veebeoordelaars komen zaterdag 15 september bijeen op het plein in Edam om hun kennis over te brengen en hun kwaliteiten te laten zien. Op het Jan Nieuwenhuizenplein bij de Kaaswaag komen 15 koeien te staan en een wedstrijdring. Het NK Veebeoordelen biedt vertier voor jong en oud. Naast het NK Veebeoordelen staan op het plein ook kraampjes met producten uit de regio en een educatieve stand voor de jeugd.
 
Strijdt om de titel: Nationaal Kampioen Veebeoordelen 2018
EdamDe officiële opening is om 10:15 uur. Marije Klever, dagelijks bestuurder NAJK met de portefeuille melkveehouderij, en Lieke Sievers, burgemeester van Edam-Volendam, openen de dag. In de ochtendronde beoordelen de deelnemers twee groepen van ieder vijf koeien. Uiteindelijk plaatsen maximaal 18 deelnemers zich voor de bepalende, mondelinge ronde in de middag. Vanaf 15:30 uur staat de prijsuitreiking door wethouder Hans Schutt gepland. Nationaal Kampioen Veebeoordelen 2017, Ben Knoef, zal dit jaar zijn titel verdedigen.
 
 

Gegevens

Datum:
15 september 2018
Tijd:
10:15 - 17:00

Locatie