BAJK Partner aan het woord – ZLTO

De basis van ons bestaan

Het voortbestaan van jonge boeren en tuinders staat op het spel. Dat raakt ons recht in het hart. Want een gezonde toekomst voor jonge boeren en tuinders is een gezonde toekomst voor ons allemaal. Het lijkt er soms sterk op dat politiek en publiek vergeet hoe belangrijk jonge boeren zijn als basis onder ons bestaan. Maar dan hebben ze wel ruimte nodig om te ondernemen richting toekomst. Daarom is ZLTO i.s.m. Voergroep Zuid, Vitelia Voeders en FransenGerrits een campagne gestart: #Geef Boeren Toekomst.

Hoge kostprijzen, strenge staleisen, wegvallende afzetmarkten, politieke onzekerheid en een groener GLB: de politieke maatregelen voor boeren en tuinders stapelen zich op. Uit ledenonderzoek van ZLTO blijkt dat veel boeren en tuinders kopzorgen hebben over de toekomst. Bijna 3 op de 10 voelt zich bedreigd in het voortbestaan. Extra pijnlijk is dat opvallend veel jonge boeren en tuinders grote zorgen hebben over hun toekomst. Lees hier meer over ons ledenonderzoek: https://www.zlto.nl/actueel/voortbestaan-agrarische-ondernemers-op-het-spel.

Slapeloze nachten hebben jonge boeren en tuinders van de Haagse regelzucht die vaak als  een loden last op jonge boeren rust. De nieuwste stikstofdictaten eisen dat de stikstofuitstoot flink omlaag moet. Recent heeft de hoogste rechter een streep gezet door de meestgebruikte stalvloeren in een rundveestal. De gasprijzen voor tuinders rijzen de pan uit. Ruim 40% laat de kassen deze winter leeg staan.

Dit raakt niet alleen jonge boeren en tuinders in het hart. Dit raakt ook onze dagelijkse Hollandse kost en een kaalslag op het platteland. En dat raakt iedere burger in het hart. Met de campagne #Geef Boeren Toekomst roept ZLTO burgers op via radiocommercials en social media om achter de (jonge) boer en tuinder te gaan staan voordat het te laat is.

Wil jij ook van heerlijk vers eten van dichtbij blijven genieten? Dan moeten we er samen voor zorgen dat onze boeren blijven. De boeren willen graag mét de overheid de vermindering van stikstof aanpakken. Maar daar is tijd en ruimte voor nodig. Doen we dit niet, dan wordt ons dagelijks brood met uitsterven bedreigd!

Doe mee en laat je horen: https://www.geefboerentoekomst.nl/actie-media/