Biodiversiteitsmonitor Akkerbouw – Provincie Noord-Brabant

Ben je akkerbouwer in West-Brabant (of de Zuidwestelijke Delta)? Dan is het mogelijk de moeite waard om te kijken of je mee kan doen aan de Biodiversiteitsmonitor Akkerbouw!

Met de Biodiversiteitsmonitor Akkerbouw willen diverse partijen, waaronder de Provincie Noord-Brabant, ervaring opdoen met het meten van prestaties van akkerbouwers op het gebied van biodiversiteit en het belonen ervan.

In februari 2023 is de Biodiversiteitsmonitor Akkerbouw (BMA) gelanceerd door BO Akkerbouw en haar leden. Dit voorjaar is het vervolgproject van de implementatie ervan in de Zuidwestelijke Delta opgestart. In deze nieuwe fase gaat Boerenverstand met 100 akkerbouwers in deze regio aan het slag met tonen en belonen, met de focus op het belonen. Niet alleen worden de telers beloond vanuit het project, ook wordt vanuit de ketenpartijen een beloningspilot gestart zodat er ‘gestapeld’ wordt beloond op basis van de KPI-scores van de BMA.

Tonen en belonen
Belonen betekent een financiële bijdrage leveren aan geleverde diensten. Meerdere partijen kunnen meebetalen. De provincies maken hier al een begin mee, maar ook ketenpartijen kunnen dat doen. Gekoppeld aan het landbouwproduct, maar liefst ook in algemene zin. Wie dragen bij en nemen verantwoordelijkheid voor het Nederlandse platteland? Daarnaast kan beloning ook gezien worden in de vorm van korting op bijvoorbeeld producten, pacht of rente. Vervolgens onderzoeken we hoe beloning ook structureel kan worden in ruimte in wet- en regelgeving. Dat laatste zou een enorme stimulans zijn voor de teler om te verduurzamen.

De Zuidwestelijke Delta
Boerenverstand werkt aan vitale en volhoudbare landbouw in het Zuidwestelijk Kleigebied (de Zuidwestelijke Delta). In opdracht van de drie provincies Brabant, Zeeland en Zuid-Holland wordt een systematiek getest om duurzame prestaties te tonen en belonen op basis van KPI’s voor de akkerbouw. Hiermee geven we met akkerbouwers, overheid en ketenpartijen vorm aan nieuwe verdienmodellen en toekomstgericht boeren in een vitale delta.

Kritische prestatie-indicatoren
Boerenverstand gelooft sterk in het sturen op doelen in plaats van het voorschrijven van maatregelen. In belonen in plaats van straffen. Kritische prestatie-indicatoren zijn hiervoor het ideale middel. Boerenverstand heeft inmiddels in meerdere projecten ervaring met de toepassing van deze systematiek en denkt hierover ook mee op landelijk niveau. Om een dergelijk systeem te laten slagen is het cruciaal dat dit gedragen wordt door zowel akkerbouwers en overheden als de markt en het gebied zelf.

Het project loopt tot en met eind 2024 en naar verwachting staat er dan een robuust systeem waarmee de regio verder kan in het tonen en belonen van duurzaamheidsprestaties op het akkerbouwbedrijf in de Zuidwestelijke Delta. Na de zomer starten we de werving van deelnemers voor komend teeltseizoen. Houd de berichtgeving in de gaten.