Column ‘Koningsreis Duitsland’ door voorzitter Henri van den Boomen

29 mei 2019

Door BAJK-voorzitter Henri van den Boomen:

Afgelopen week was ik op studiereis naar het Duitse Mecklenburg Vorpommern en Brandenburg. Een terugblik op die reis en de andere gebeurtenissen van afgelopen maand.

Mijn reis begon in Uden, waar ik met  oud BAJK-bestuurder Pierre van Genugten en Willem Voncken van LAJK had afgesproken bij de McDonalds. Zo ingeburgerd is deze fastfoodketen in onze maatschappij, dat we hier onze studietrip starten en genieten van een heerlijke zondagochtend. Maar de McDonalds verandert. Waar het ooit begon als burgerrestaurant met échte hamburgers, is er tegenwoordig een gestandaardiseerd stukje vlees dat over de hele wereld dezelfde kwaliteit en smaak heeft. Daarnaast deden ook de Veggieburger van Valess en steeds meer zuivelproducten hun intrede , is er McCafé en zijn er heerlijke Muffins verkrijgbaar.

Na de eerste bak McCafé (de koffie dus) ging ons gesprek al snel over de stalbezetting van Boxtel. Pierre was die bewuste dag afgereisd naar Boxtel om poolshoogte te nemen van de situatie. Hij constateerde dat de politie niet veel aanstalten maakte om de inbrekers op te pakken of vriendelijk te verzoeken de stal uit te gaan. Naast de opkomst van de politie en de media kwamen ook honderden collega’s hun steun betuigen aan de getroffen ondernemer. Waar was dit alles om te doen geweest? Activisten van de beweging Meat the Victims willen dat er geen varkens en andere dieren meer gegeten of gebruikt worden.

Niet veel later lees ik een artikel over Vippi Mikkonen, een voormalig veganist. Ze moest vanwege gezondheidsredenen omschakelen naar een dieet mét vlees, zuivel en eieren. Ze is erg bezorgd om andere veganisten. Met name jonge kinderen hebben ernstige gezondheidsproblemen als ze veganistisch worden opgevoed. Het is goed om bewust bezig te zijn met voedsel, maar het is ook belangrijk dat je voldoende gevarieerd eet om gezond te blijven. Te veel vlees en koolhydraten is niet goed, maar te weinig ook niet. We zouden eigenlijk een ‘gezond voedsel campagne’ moeten starten, want we hebben heel veel mooie ingrediënten waarmee we onze maatschappij weer gezond kunnen krijgen.

Naast de serieuze zaken evalueerden we ook het BAJK-feest van begin deze maand. Dat was weer een zeer geslaagd feestje! Ook filosofeerden we over de studiereis, of we de koning en koningin gingen spreken en hoe zou dat dan zijn. Erg spannend. Er speelt veel bij ons als jonge boeren en tuinders, in de eerste plaats het runnen van het bedrijf, klimaatverandering, de geluiden vanuit de maatschappij, nieuwe verdienmodellen en de discussies in de familie over de toekomst van het bedrijf en de sector.

Hierover gingen we in gesprek met onze Duitse collega’s. Je merkt dat er veel gelijkenissen zijn. Ook in Duitsland zijn soortgelijke maatschappelijke discussies over de agrarische sector en voor jongeren is het lastig om bedrijven over te nemen. De bedrijven in Oost-Duitsland zijn alleen veel groter. Bedrijven hebben vaak meerdere eigenaren en werken met personeel. De belangrijkste gemene deler was dat we allemaal passie hebben voor ons vak en er erg trots op zijn dat we in deze mooie sector werken. Het is belangrijk dat we de diversiteit in jonge ondernemers en hun bedrijven koesteren. We hebben de vrijheid en in Duitsland zijn ze hier erg zuinig op. Na de val van de muur (die Wende) is er veel veranderd. Verschillen tussen Oost en West zijn nog terug te zien in het landschap. Dit laat zien dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat we hier met z’n allen heel zuinig op moeten zijn.

En om er kort de woorden van Koningin Máxima aan toe te voegen: ‘We zijn jonge ondernemers en we hebben een belangrijke verantwoordelijkheid om de wereld te voeden, want iedereen heeft ons 3 keer per dag nodig!’‹ Terug

Contact

Bezoekadres:
Onderwijsboulevard 225
5223 DE 's-Hertogenbosch


Tel. algemeen 073 74 700 90

 

Postadres:
Postbus 100
5201 AC 's-Hertogenbosch


E-mail: info@bajk.nl

Blijf op de hoogte