Kennisdeelevent Water & de Boer – 23 februari 2024

Uitnodiging, 13 februari 2024

Kennisdeelevent Water & de Boer 23 februari in Volkel
Over de beschikbaarheid en kwaliteit van water op zandgronden

AgroProeftuin de Peel organiseert het KENNISDEELEVENT WATER & DE BOER op vrijdag 23 februari. Centraal staat de vraag: Wat is er nodig om de beschikbaarheid en kwaliteit van water op zandgronden in de vingers te krijgen en te houden? Wat kun je daarin zelf doen als agrarisch ondernemer? En dus wat kunnen agrarische ondernemers bijdragen aan het oplossen van de wateruitdagingen nu en in de toekomst?

In de afgelopen jaren zijn veel praktische proeven gedaan en innovaties getest om de beschikbaarheid en kwaliteit van water te verbeteren. Wij en de betrokken boeren en andere vernieuwers die hieraan hebben bijgedragen delen graag de opgedane kennis en expertise.

Programma van 12 tot 17 uur
* Welkom en opening: Jeroen van den Heuvel, voorzitter AgroProeftuin de Peel
* Waterstromen, bodemsystemen en waterkwaliteit in Noordoost-Brabant: Droogtecoördinator Jos Kruit van Waterschap Aa en Maas.
* Palet aan waterinnovaties in de praktijk:
Nitraatuitspoeling beperken, hoe doe je dat? Boeren Innovatie Netwerk met melkveehouder Rob Wientjes, akkerbouwer William van der Heijden en bodemadviseur Anna Zwijnenburg van Van Tafel naar Kavel.
– Samen werken aan vitale bodem en minder uitspoeling PAVEx-project met akkerbouwer Bart Peters en onderzoeker Brigitte Kroonen van WUR Vredepeel.
– Elke Druppel de Grond in Henry Mentink, adviseur bij Waterschap Rijn & IJssel.
– Water essentieel voor goede opbrengsten BodemUP met Djessie Donker van ZLTO.
– Waterkwaliteit in detail Frank van Herpen en Edwin Hes, waterkwaliteitsdeskundigen bij Waterschap Aa en Maas.
• Waterontwikkelingen in Noordoost-Brabant

Aanmelden
We beginnen met deze middag met een lunch. Daarom ontvangen we graag vooraf uw aanmelding: https://www.agroproeftuindepeel.nl/actualiteit/23-februari-kennisdeelevent-water-en-de-boer

AgroProeftuin de Peel Het Innovatieprogramma AgroProeftuin de Peel is dé broedplaats voor vernieuwing en verduurzaming in de agrarische sector in Noordoost-Brabant. Agrarisch ondernemers en andere vernieuwers in de (voedsel)keten experimenteren, leren en innoveren in de praktijk. Samen ontwikkelen zij nieuwe, integrale aanpakken om kringlooplandbouw in de praktijk mogelijk te maken. Zo biedt het programma een vruchtbare voedingsbodem voor toekomstbestendige verduurzaming van de (voedsel)productie, waarin bodem en water leidend zijn. AgroProeftuin de Peel is een samenwerking van AgriFood Capital, RNOB, provincie Noord-Brabant, ZLTO, HAS Hogeschool en Wageningen University & Research. www.agroproeftuindepeel.nl