Netwerkgroep BAJK/ABAB: Jong Ondernemerschap #4 – Inzicht in je cijfers

Op 16 januari 2020 kwamen de deelnemende agrarische ondernemers samen op het kantoor van ABAB Accountants en Adviseurs in Boxmeer voor de vierde bijeenkomst van het traject Jong Ondernemerschap. Vanwege het thema Inzicht in je cijfers deelden verschillende financieringsdeskundigen hun kennis van financieringsmogelijkheden met de deelnemers.

Het nieuwe financieren

René Veldman van de Rabobank vertelt dat het aantal agrarische bedrijven afneemt. Steeds vaker is er geen opvolging. De wereld verandert continu. René adviseert de jonge ondernemers om in kansen te denken en op die manier de succesfactoren van hun bedrijf te bepalen. “Een bank kijkt doorgaans naar vier onderdelen: de ondernemer, de gesteldheid van het bedrijf, het financieringsniveau en de rentabiliteit”, vertelt René. Ook licht hij het bedrijfsovernamefonds Vermogensversterkend Krediet (VVK) toe dat zorgt voor extra financieringsmogelijkheden bij een tekort aan eigen vermogen binnen drie jaar na de overname. René sluit af met het advies: “Maak een keuze en ontwikkel een plan voor de toekomst van jouw bedrijf.”

Crowdfunding

Edwin Adams is oprichter en directeur van Geldvoorelkaar.nl, een marktplaats voor geld. In enkele jaren tijd is de opbrengst van crowdfunding gestegen van € 63 miljoen in 2014 naar € 424 miljoen in 2019. Edwin vertelt hoe het proces van Geldvoorelkaar.nl werkt: “Eerst dien je een aanvraag in, die wordt beoordeeld en vervolgens kunnen investeerders vanaf € 100 per project investeren. Pas als het project is volgeschreven, wordt het geld van de investeerders afgeschreven en naar de aanvrager overgemaakt.” Een mogelijkheid van financieren die de deelnemers veelal nog niet overwogen hadden.

Financierings- en ondernemingsvormen

Als laatst vertelt Frans van Wanrooij, senior bedrijfsadviseur bij ABAB, over de verschillende financierings- en ondernemingsvormen. Bij een familiebedrijfsovername is vaak sprake van een schenking of familielening. “Anders is een overname in veel gevallen simpelweg niet mogelijk.” Frans is heel duidelijk over de communicatie die daarbij nodig is: “Maak duidelijke afspraken over rente en aflossen. Goede communicatie is heel belangrijk.” Ook vertelt Frans meer over het erfpacht, hoewel hij daar zelf niet altijd van gecharmeerd is. “Als het gaat om een grote eenmalige investering, dan zou je een gedeelte met erfpacht kunnen realiseren. Maar doe het vooral niet uit financiële noodzaak.”

Sparren

Na een culinair intermezzo gaan de jonge agrarische ondernemers in groepjes uiteen voor een verdiepend gesprek met de financieringsdeskundigen. Daarvoor schuiven ook Kees Boumeester van debiteurenbeheer ForFarmers, en Carlos Hoegen, specialist bedrijfsfinanciering agro bij Rijkdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) aan. Zo krijgen de deelnemers de gelegenheid om vragen te stellen die passen bij hun situatie. Na een afsluitende borrel keren de deelnemers weer huiswaarts. De volgende bijeenkomst vindt plaats op 18 februari 2020 met als thema De toekomst van het bedrijf.

Meer weten?

Wilt u meer informatie over het traject Jong Ondernemerschap? Neem contact op met Frank Steenbreker via telefoonnummer 0683046058 of stuur Frank een mail.