Partner aan het woord – ABAB

Van School tot Bedrijfsovername: Een Reis in Ondernemerschap

 

Voor jonge agrariërs begint de reis naar bedrijfsovername al vroeg in hun carrière, soms zelfs tijdens hun schooljaren. Deze reis, die zich uitstrekt over 10 tot 15 jaar en verschillende fasen kent, heeft als einddoel de daadwerkelijke overname van het familiebedrijf. Gedurende deze reis zijn er cruciale vragen die je continu moet overwegen.

Wat wordt jouw inkomen?

Na het voltooien van je opleiding is het essentieel om inkomen te genereren. Veel jonge agrariërs kiezen ervoor om elders werkervaring op te doen voordat ze de stap naar bedrijfsovername zetten, terwijl anderen direct aan de slag gaan in het familiebedrijf. Als je de intentie hebt om het familiebedrijf over te nemen, is het van groot belang om grondig de huidige financiële situatie van het bedrijf te analyseren. Is er überhaupt ruimte om extra inkomsten uit het bedrijf te halen? Sommige ondernemers zijn vast komen te zitten omdat ze geen leningen kunnen krijgen, zoals voor het kopen van een huis, dus financiële planning is cruciaal.

Wat is jouw stip aan de horizon?

Zodra je hebt besloten dat je op termijn het familiebedrijf wilt overnemen, is het noodzakelijk om je toekomstvisie helder te formuleren. Wat zijn je doelen? Welke stappen moet je nemen om deze doelen te bereiken? Het is van groot belang om alle verwachtingen en plannen duidelijk te bespreken met je ouders en eventuele broers en zussen. Documenteer deze plannen en laat experts de haalbaarheid ervan beoordelen. Zo kun je gedurende de reis controleren of je nog steeds op koers ligt of aanpassingen nodig zijn.

Hoe regel je de financiën?

Als de daadwerkelijke bedrijfsovername nadert, moet je nadenken over de financiële aspecten en de overdracht van verantwoordelijkheden. Als toekomstige eigenaar wil je vooruitgang boeken en innoveren. Daarom is het van vitaal belang om ervoor te zorgen dat je de overname zonder financiële problemen kunt voltooien. Om verdere investeringen en ontwikkeling niet te belemmeren. Voor de huidige eigenaren is het belangrijk om na te denken over hun eigen toekomstplannen. Waar willen zij wonen en welk erfgoed willen ze aan andere kinderen nalaten. Het in kaart brengen van mogelijke nood- of dwangsituaties en opnemen in overeenkomsten betreffende de rechten en verplichtingen van alle betrokken partijen is ook belangrijk.

De Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR)

Zonder bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) moeten kinderen die het bedrijf van de ouder(s) overnemen de vrije verkoopwaarde van de bedrijfsmiddelen betalen. Betalen ze minder, dan is dat een schenking. De BOR regelt dat de heffing van schenkbelasting onder voorwaarden achterwege blijft. De BOR voorziet echter in vrijstellingen onder bepaalde voorwaarden, waaronder de eis dat de ouder minstens vijf jaar ondernemer moeten zijn geweest en het kind de onderneming minstens vijf jaar moet voortzetten.

Goed nieuws voor de agro-sector

Hoewel er aanpassingen worden voorgesteld voor de BOR, is er goed nieuws voor de agrarische sector. De vrijstelling op het verschil tussen de vrije verkoopwaarde en de voortzettingswaarde staat niet ter discussie. Voor de meeste agrarische familiebedrijven geldt dat de voortzettingswaarde lager is dan € 1.500.000, waardoor de aanpassing van de regeling weinig of geen gevolgen heeft.

Wil je meer weten? Kijk dan eens op de website van ABAB. Hier vind je meer informatie over bedrijfsovername en het traject Jong Ondernemerschap wat we samen met BAJK organiseren.

[link] https://www.abab.nl/markten/agro