Stikstof Update vanuit NAJK

Namens het dagelijks bestuur van NAJK.
Hierbij een overzicht van de meest recente ontwikkelingen en een korte vooruitblik.

Basis-afspraken
Maandagochtend 16 december sprak een afvaardiging van het Landbouw Collectief met premier Rutte en minister Schouten. Het was een constructief gesprek, maar er is nog niet aan alle voorwaarden voldaan, die het collectief heeft gesteld. De basis-afspraken bieden wel voldoende perspectief om verder te praten met het ministerie over het oplossen van de stikstofimpasse.
Er is afgesproken dat er geen generieke korting komt, dat beweiden en bemesten niet vergunningsplichtig worden en dat de gemaakte meldingen worden gelegaliseerd. Voor een aantal andere punten gelden er procesafspraken, zoals het extern salderen en de herijking van Natura 2000-gebieden. De dag na het gesprek in het Catshuis sprak minister Schouten over een akkoord en dit werd ook door verschillende media zo naar buiten gebracht. Dit was niet juist: het zijn basis-afspraken. Ondanks de ontstane commotie door het publiceren van onjuiste informatie, zijn de partijen binnen het collectief vooralsnog positief over de gemaakte afspraken. Klik hier voor het gespreksverslag van 16 december.

POV begint een rechtszaak

Het kabinet heeft aangegeven dat de eerste tranche van de saneringsregeling van de varkenshouderij (120 miljoen euro) niet meetelt in de stikstofreductie. Volgens het ministerie is het juridisch niet mogelijk de eerste tranche wel mee te laten tellen, omdat de keuzes rond de sanering al voor de uitspraak van de Raad van State van 29 mei gemaakt zijn. Dit vinden verschillende partijen in het Landbouw Collectief vreemd en daarom is dit ook in het Catshuis besproken. Het kabinet blijft vasthouden aan hun argument. De POV wil zeker weten dat het argument voor de rechter stand houdt en heeft daarom een rechtszaak aangespannen.

Akkerbouw
Het stikstofdossier is de aanleiding geweest voor het ontstaan van het Landbouw Collectief. Met de gehele primaire sector wordt gezamenlijk opgetrokken. Hoewel de akkerbouw minder geraakt wordt door de stikstofimpasse, zijn er ook voor die sector genoeg uitdagingen. Vanuit de akkerbouwsector is ingebracht dat het kabinet in toelatingen- en verlengingsbeleid van gewasbeschermingsmiddelen het CTGB-advies zou moeten opvolgen. Dit is meegenomen in de eisen van het Landbouw Collectief en in het gesprek op16 december heeft het kabinet bevestigd dat zij deze lijn zullen vasthouden.

Vervolgstappen

In januari staan er verschillende afspraken gepland. Zo komt er een gesprek met de afgevaardigde van het Landbouw Collectief, het ministerie en de provincies over het provinciaal beleid. Ook zal het Landbouw Collectief verder uitwerking geven aan de drie kortetermijnmaatregelen uit het plan; meer beweiden, toevoeging van water bij de mest en minder eiwit in het voer. NAJK stemt de input in het Landbouw Collectief uiteraard af met een afvaardiging van de provincies en de klankbordgroepen.
Voor nu wensen we jullie een fijne jaarwisseling en alle goeds in het nieuwe jaar. Graag zetten we samen met jullie de schouders er weer onder in 2020. Voor jonge boeren, door jonge boeren!