Jonge Brabantse boeren en tuinders leren op de BAJK-dag hoe zij klaar kunnen zijn voor de toekomst

Zo’n 95 Brabantse jonge boeren en tuinders reisden op 18 november 2022 af naar hartje Eindhoven waar de BAJK-dag 2022 met het thema ‘Klaar voor de toekomst’ plaats vond. Een 6-tal sprekers betrad bij LAB-1, in een sfeervolle bioscoopruimte, het podium om de aanwezige Brabantse jonge boeren en tuinders te inspireren met hun verhalen en hun ervaringen over hoe zij zich persoonlijk en als ondernemer ontwikkelen om klaar te zijn voor de toekomst.
Marijke Everts, woordvoerder van VanDrie Groep, leidde – net zoals in 2019 – de BAJK-dag als dagvoorzitter. Zij startte de dag door BAJK-voorzitter Gerben Boom en Jorrit Dekkers, Directeur Food & Agri Rabobank Oost-Brabant, op het podium te halen. Hier werd de samenwerking tussen Rabobank en BAJK verlengd met nog eens 3 jaar door het ondertekenen van een nieuwe samenwerkingsovereenkomst.
Jorrit Dekkers nam daarna het woord en vertelde de aanwezigen over zijn eigen ervaringen en dat niet alles altijd gaat zoals je van tevoren beoogd. Ook zijn eigen carrierepad kwam hierin voor. Kern van de boodschap was: “Als je denkt dat je alles al weet, dan heb je niet goed genoeg nagedacht”. Hierna was er ruimte om Jorrit vragen te stellen.
Hierna ging Marijke Everts in gesprek met 3 jonge ondernemers. De Vlaamse melkveehoudster Elien Ceustermans, CEO van Vencomatic Group Lotte van de Ven en glastuinbouwer Robert van Meer gingen met Marijke en de aanwezige Brabantse jonge boeren en tuinders in gesprek over onderwerpen als bedrijfsovername, regelgeving, arbeid en personeel en diverse zaken rondom het organiseren van je bedrijf. Hieruit werd duidelijk hoe deze ondernemers klaar zijn voor de toekomst.
In de pauze werd onder genot van een drankje en een worstenbroodje, al flink gepraat over de eerste programma onderdelen. Na de pauze was het de beurt aan sportcoach Marc Lammers om het publiek mee te nemen in zijn verhaal. Door het delen van zijn ervaringen als hockeycoach, met daarbij mooie anekdotes en duidelijke beelden gaf hij het publiek aan hoe je ‘van goed naar goud’ kunt gaan. Hierin is het belangrijk dat als je beter wilt worden je jezelf blijft trainen en buiten je comfortzonde gaat. Ook vragen stellen en jezelf laten coachen hoor hierbij. Vraag jezelf altijd af welke omstandigheden je niet kunt veranderen, maar focus jezelf vooral op hetgeen waar je zelf wél invloed op hebt. Daarnaast is het altijd goed om eens bij een ander te kijken of ‘stage te lopen’, om hiervan te leren en andere inzichten op te doen. Lammers wist het publiek goed te enthousiasmeren en inzichten mee te geven die zij zelf in hun eigen carrière of bedrijfsvoering kunnen gebruiken.
De BAJK-dag werd afgesloten met de verkiezing van de ‘beste vragensteller van de dag’. De winnaar was Teun Schellekens uit Borkel en Schaft, die hiermee een gratis deelname aan het Rabo Opvolgers Perspectief in de wacht sleepte. Na afloop werd tijdens het buffet nog volop nagepraat over het interessante en geslaagde programma.