Trotse Jonge Boer aan het woord!

9 januari 2019

Hallo allemaal,

Mijn naam is Gijs van Rooij. Ik ben 26 jaar oud en woon in Drunen. Mijn ouders hebben een melkgeitenbedrijf en 4 jaar geleden ben ik toegetreden tot het bedrijf.
De afgelopen jaren zijn we druk geweest met het optimaliseren van het bedrijf. Komend jaar gaan we ongeveer 1300 geiten melken. Maar bij het houden van melkgeiten komt meer kijken dan alleen melken.
Zo worden er op ons bedrijf jaarlijks 600 lammetjes geboren. 300 hiervan zijn geitenlammetjes die we nodig hebben ter vervanging van de ouderen geiten.

De andere 300 zijn bokjes, deze houden we zoveel mogelijk op het bedrijf totdat ze groot genoeg zijn om geslacht te worden. Ze gaan dan via een vaste afnemer rechtstreeks naar het slachthuis.
Het voer voor de geiten telen we zoveel mogelijk zelf. Hiervoor hebben we ongeveer 75 hectare gerond in het gebruik. Naast gras en mais telen we ook luzerne, tarwe en veldbonen. Zodat we minder afhankelijk zijn van de voerproductie uit het buitenland. De mest die de geiten produceren kunnen we uit rijden over het land als bemesting voor de gewassen die we telen.

Alle melk die onze geiten produceren wordt bij Amalthea verwerkt tot geitenkaas. Amalthea is een coöperatie van 40 geitenboeren gevestigd in Rijen.
Een klein deel van de kaas komt terug bij ons op het erf en verkopen we rechtstreeks aan de consument via een kaasautomaat.

Elk jaar proberen we het een stukje beter te doen, de kringloop op ons bedrijf verder te sluiten, de geiten efficiënter te laten produceren, het dierenwelzijn te vergroten. Alles stapje voor stapje. Elke keer als het lukt maakt het mij een Trotse Jonge Boer.‹ Terug

Contact

Bezoekadres:
Onderwijsboulevard 225
5223 DE 's-Hertogenbosch


Tel. algemeen 073 74 700 90

 

Postadres:
Postbus 100
5201 AC 's-Hertogenbosch


E-mail: info@bajk.nl

Blijf op de hoogte