Voorzitter aan het woord!

Beste AJK’er en Trotse Jonge Boer,

De situatie waarin we ons op dit moment bevinden en de gebeurtenissen van de afgelopen weken ervaar ik als heftig, complex maar vooral emotioneel. Het doet mij pijn om het verdriet, de wanhoop en bovenal de frustratie van jullie als de toekomstige generatie te horen. In de afgelopen jaren zijn we keer op keer het gesprek aan gegaan en hebben we constructief mee willen denken om toekomstperspectief te geven aan het (Brabantse) agrarische landschap. Maar op sommige momenten twijfel ik eraan waar we nog goed aan doen. Het lijkt weleens dat onze stem als jonge boer richting de politiek er eentje is als een roepende in de woestijn.

In de afgelopen weken zien we dat er gevoelens en emoties los komen die daar misschien al heel erg lang zaten en nu allemaal naar buiten komen. Het is belangrijk en goed om daar uiting aan te geven. Want door dit te doen kun je aan je omgeving duidelijk maken wat je voelt en hoe je erover denkt en kun je er voor elkaar zijn. En dat is belangrijk, zeker in deze onzekere tijd! Ik wil daarom ook aangeven dat wij als (B)AJK bestuur, maar zeker ik ook persoonlijk, altijd bereikbaar zijn om even je verhaal aan kwijt te kunnen of je gedachten te delen. Wij als bestuur zijn er voor jullie en willen dit ook graag voor jullie doen.

Ook in de komende weken zal er vast nog het één en ander gaan gebeuren in de politiek, de maatschappij en binnen ons als AJK vereniging. Ik zou hierover nogmaals willen zeggen, uit je gevoel, geef aan waar de problemen zitten maar blijf na denken over wat je doet en doe geen dingen waar je later spijt van krijgt. De wet overtreden of andere in gevaar brengen helpt jezelf, de sector en ons allemaal niet om uit deze situatie te komen. Als AJK willen we ook de komende tijd actief blijven met het organiseren van acties zoals het ‘te koop’ zetten van onze bedrijven bij Van der Wal Makelaardij, het delen van onze verhalen aan de buitenwereld en het organiseren van manifestaties.

Eén ding weet ik zeker, samen met jullie, het bestuur van de afdelingen en het BAJK zal ik blijven vechten voor een toekomst voor ons als nieuwe generatie boeren.

Gerben Boom

Voorzitter Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt