Een podcast over onze voedseltoekomst van dichtbij – FoodUp Brabant

 

Een podcast over onze voedseltoekomst van dichtbij

Hoe ziet de Brabantse landbouw- en voedselketen er uit in 2030? In een podcastserie geven de hoofdrolspelers daar zelf antwoord op door met elkaar in gesprek te gaan. Of het nu gaat om een vader die zijn melkveebedrijf overdraagt aan zijn dochter die wil innoveren of de supermarktbaas met 700 winkels die met iedereen in de keten een goede relatie nodig heeft. Deze ‘Club van 30’ gaat met elkaar aan tafel over hoe zij een bijdrage leveren aan een duurzame landbouw- en voedselketen in 2030. Deze podcastserie is een initiatief van de provincie Noord-Brabant omdat de provincie samen met alle partijen wil bouwen aan een duurzame voedselketen in 2030. Zo geven we samen de toekomst van ons voedsel door.

Verleden, heden en toekomst

De ‘Club van 30’ kijkt terug, vooruit, maar staat ook stil bij het heden. Bij succes, bij fouten om van te leren. Om te inspireren, om elkaar te helpen. Twee gasten, één gezamenlijk doel; samen op weg naar 2030. Hieronder hyperlinks naar de eerste 3 afleveringen van een serie van 4 via Spotify.

 

Aflevering 1. Snappen
Vader Jack en dochter Maartje Verhulst van de Hillekens Hoeve. Al zeven generaties boeren ze in het buitengebied van Etten-Leur en Maartje, die generatie acht vertegenwoordigt, staat te trappelen om het over te nemen. Om deze verandering tot een succes te maken zullen zij een aantal dingen goed moeten begrijpen. Wat betekent het voor het gezinsleven, voor de economische toekomst van de boerderij, voor hun omgeving? Vader Jack deelt met zijn dochter wat hij heeft geleerd van de transitie die hij doormaakte.
Jan Buys van de provincie Noord-Brabant luistert mee en geeft tips waar je direct wat aan hebt als je door zo’n proces heen gaat. Deze aflevering komt ook visionair Jaap Korteweg aan het woord. Als dé man achter de Vegetarische Slager geeft hij een blik op een bijzondere toekomst waarin hij de oppervlakte van Brabant drie keer zo groot wil maken.

Aflevering 2. Slim

Wat doe je met data en hoe zet je het op de best mogelijke manier in? Of je nu voor de massa werkt of voor het individu. Data kan antwoorden geven op kwesties die op het oog moeilijk op te lossen zijn.

Frits van Eerd staat aan het hoofd van de Jumbo supermarkten in Veghel en heeft inmiddels ruim 700 winkels waar wekelijks meer dan 10 miljoen pintransacties worden gedaan. Simone Koekkoek heeft in Almkerk Pixelfarming opgericht, een concept waarbij een stuk land in kleine vierkantjes wordt opgedeeld. Iedereen die dat wil kan vanuit huis zo’n stukje land door een robot laten bewerken en er vervolgens van oogsten.
Deze aflevering horen we de visie op 2030 van Stijn Markusse van Boerschappen. Hij heeft een belangrijke waarschuwing; generatie Z kun je niet meer aan het lijntje houden met mooie marketingpraatjes, het wordt tijd voor bedrijven om de daad bij het woord te voegen en data biedt daarvoor oneindig veel kansen. Of zoals hij het zegt: “Data wordt de bewijslast van deugen.”

Aflevering 3. Schoon
“Als álles klopt heb je het beste verhaal. Richting jezelf, de consument en de omgeving. Dat wordt beloond, elke dag weer”, zegt Josien Boll van De Hoeve in Wijk en Aalburg. Hoe je dat doet vertelt ze in deze aflevering. Zij won de Agrifoodpluim met haar bijzondere bedrijf waar circulair, duurzaam en schoon werken dagelijkse kost is.

Josien gaat in gesprek met student Nina Hogeveen die een ijzersterk, prijswinnend restaurantconcept bedacht voor de korte keten. Nina ontdekt dat ze waarde kan toevoegen door ook vanuit dit perspectief naar haar concept te kijken. Het levert concrete tips op voor startups.
De CEO van Royal Agrifirm Group Dick Hordijk geeft dé ingrediënten voor een ideaal evenwicht tussen boeren, maatschappij en overheid. Wat je daarvoor nodig hebt schetst hij in zijn visie op 2030.

Meer podcasts en info
Natuurlijk zijn de afleveringen ook te beluisteren via je favoriete podcastplatform waar je je kunt abonneren op deze serie.
Luister via Spotify
Luister via iTunes
Luister via Soundcloud

Wil je de afleveringen in je mailbox ontvangen en op de hoogte blijven van ander nieuws?
Abonneer je dan op de nieuwsbrief Landbouw en Voedsel Brabant.
Of kijk op de website www.landbouwenvoedselbrabant.nl voor meer informatie over ontwikkelingen in de Brabantse landbouw- en voedselketen.