Je dromen van vandaag, zijn het pad die je morgen moet inslaan – Agrifirm

In 2022 is er weer een ongekend gezellige en interessante dag voor alle jonge agrarische ondernemers! Dit jaar voor het eerst een samenwerking tussen Agrifirm & Young CRV en met het thema: ‘Maak je dromen werkelijkheid’. Jongerenraadsvoorzitter Lennaert Haanstra (30 jaar) vertelt waarom deze dag zo belangrijk is voor jou als jonge boer; en nodigt je van harte uit voor de Jongerendag op 1 september in Theater Orpheus in Apeldoorn!

 

Waarom raad je jonge boeren aan om naar de Jongerendag te gaan?

 

Lennaert: “De Jongerendag is een dag vol inspiratie, interessante sprekers en leeftijdsgenoten – collega jonge boeren – waarmee je uiteindelijk samen de agrarische sector gaat vormgeven. Elkaar daarin vinden en zien is een belangrijk aspect.”

 

Wat is je met name bijgebleven van voorgaande Jongerendagen?

 

“Dit wordt mijn derde Jongerendag, aangezien de vorige twee edities door corona niet plaats konden vinden. De dag vliegt altijd zo om. Dat komt door het interactieve programma. De serieuze gesprekken zijn ’s ochtends plenair. In de middag ga je in kleinere groepen een enerverende Masterclass in. Ook is me natuurlijk bijgebleven hoe leuk het is om andere jonge agrarische ondernemers te spreken, uit elke sector en alle hoeken van Nederland.”

 

Naar welk programmaonderdeel kijk jij persoonlijk het meeste uit?

 

“Ik vind key note speaker en Nederlands bekendste scheidsrechter Björn Kuipers een hele inspirerende man. Hij heeft niet veel met landbouw van doen, behalve het feit dat hij een supermarkt heeft. Maar vanuit zijn voetbalwereld kent hij wel een overeenkomst met ons als agrariërs: een grote publieke opinie. Daarnaast weet hij als scheidsrechter ook als geen ander het gevolg van keuzes. Één verkeerd gegeven penalty en je kan niet meer terug. Bij boerenbedrijven kennen we ook dat soort onomkeerbare beslissingen. Ik ben heel benieuwd naar zijn ervaringen en hoe hij daar altijd mee om is gegaan terwijl hij onder een vergrootglas stond”

 

Dromen werkelijkheid maken staat centraal, en daarmee ook ondernemerschap. Waarom is dit zo belangrijk voor jonge boeren?

 

“De meeste jongeren die boer worden, beginnen daarmee omdat ze een droom hebben sinds ze klein zijn. Ze willen een groot bedrijf, een mooie trekker, gezonde koeien, of veel hectares aardappelen. Na het dromen komt het realiseren. Maar dat realiseren staat door onzekerheden vaak onder druk. Dit jaar was er een lage wortelprijs, maar volgend jaar zaaien we weer. Dat doen we, omdat we liefhebber zijn van het boerenleven. Omdat we een droom hebben en die nastreven.”

 

“Het thema van dit jaar komt voort uit het manifest van jonge boeren en tuinders: ‘Maakt u met ons beleid, dan worden onze dromen werkelijkheid’, dat we presenteerden aan de Tweede Kamer. Dromen zijn zo belangrijk. Onze dromen zijn de ruggengraat van de agrarische sector in Nederland en ver daarbuiten. We dragen bij aan een verantwoorde voedselketen. Dat raakt iedereen, nu en in de toekomst.”

 

Wat zijn volgens jou de top drie redenen om naar de Jongerendag te komen?

 

  1. “Geïnspireerd raken. Je hoort andere verhalen dan aan de keukentafel, dat geeft een frisse blik.
  2. Andere jongeren spreken en van elkaar horen waar iedereen mee worstelt . Je ziet dan ook dat er verschillende issues zijn per regio. Dat is interessant.
  3. Een dag vermaak. Je krijgt met z’n allen een leuk programma voorgeschoteld, inclusief lekkere uitgebreide maaltijd. Vermaak is in het leven ook belangrijk, zeker na een druk zomerseizoen.”

De aanmelding is geopend!
“De Jongerenraden van Agrifirm en Young CRV hebben heel veel zin in de Jongerendag. We zien je graag op 1 september in Apeldoorn! Meld je hier aan. Tot dan!”