Vlamings: Precisielandbouw, begin eenvoudig!

Het klinkt allemaal ingewikkeld: ‘Precisielandbouw’. De stap om er mee aan de slag te gaan lijkt groot. Afgelopen teeltseizoenen is er bij Vlamings ervaring opgedaan. Start simpel is de belangrijkste conclusie.

Wanneer het machinepark uitbreid of vernieuwd, zijn deze werktuigen vaak al uitgerust met opties die precisielandbouw mogelijk te maken. Om er ook gebruik van te maken, moet eerst de bodempotentie in kaart gebracht worden. Dit kan op vele manieren. Drone, Veris of Dualem bodemscanner. Alle relatief kostbare systemen, zeker om als teler mee te starten. Er is dan nog geen ervaring mee en twijfels over terugverdienen van de extra inspanningen bestaan. Om laagdrempelig van start te gaan maakt Profytodsd gebruik van al bestaande satellietbeelden. Hieruit komt een bodempotentiekaart, die inzicht geeft in ‘goede’ en ‘mindere’ plekken in het perceel. Dit vormt de basis om taakkaarten te maken. Een taakkaart is voor iedere machine anders. Werkbreedte, plantafstand, dosering, kan allemaal variëren. Bij eenvoudige start worden meestal 3 stappen gehanteerd. De standaard, 20% meer en 20% minder. In een online omgeving kom je met een simpele stapsgewijze manier van bodempotentiekaart tot een taakkaart. Via een USB stick laad de taakkaart in op de trekker of machine.

Afgelopen seizoen is er bij een aantal telers ervaring opgedaan met het spuiten van bodemherbicide in de uien. Hierdoor worden de kleine uienplantjes op lichtere stukken in een perceel niet te zwaar gespoten. Het resultaat, een egaler gewas. Voor de telers aanleiding om er komend seizoen mee door te gaan.

Zie er niet teveel tegenop, maar begin gewoon simpel. Wens je meer informatie of heb je hulp nodig? Bel me gerust, ik help je graag verder.

Marc van der Bol 06-10520903