BAJK-voorzitter Gerben Boom: ‘Pluche belangrijker dan principes’

“Als jonge boeren en tuinders snappen we het niet meer: bij ontmoetingen met de gedeputeerden krijgen we steevast te horen hoe waardevol we wel niet zijn voor de toekomst van Noord-Brabant en voor de Brabantse samenleving. Complimenten en waardering alom, ook geuit door andere Brabantse bestuurders. Mooi, zou je denken. Het tegendeel is helaas waar, zo blijkt de afgelopen dagen maar weer eens.

Als we kijken naar het stallenbeleid dat het college van GS op dit moment voert, krijgen we een bittere smaak in de mond. De brief van deze week over (weer) de deadline voor het aanpassen van de stallen vinden we van een beschamend niveau. Men schept geen enkele duidelijkheid voor veehouders, al probeert men dat uit alle macht vol te houden. De uiterlijke datum voor vergunningaanvragen schort men met een halfjaar op: dat wel. De deadline, het zwaard van Damocles voor veehouders, blijft vooralsnog 1 januari 2024: onhaalbaar en kansloos.

Het provinciale beleid gaat niet meer over verduurzaming van de landbouw, over het scheppen van stikstofruimte, over perspectief voor agrariërs, over de toekomst van een duurzaam voedselsysteem en verdienmodellen. Men speelt politieke spelletjes, ook over de rug van jonge boeren en tuinders. Deze coalitie moet hoe dan ook de eindstreep halen met afspraken uit het verleden. Het pluche is kennelijk belangrijker dan principes en realisme. Ik kan het niet mooier voorstellen.

Een Brabantse college, dat ooit het goede met boeren en buitenlui voorhad, heeft in haar coalitieakkoord staan dat ze toekomstbestendig en responsief wil werken. Datzelfde GS blijft vasthouden aan afspraken uit het verleden en gaat voorbij aan het heden. Ik vind dat getuigen van cynisch politiek opportunisme.

De vereniging die ik mag aanvoeren, BAJK (Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt) snapt heel goed dat ook Brabant een landbouwtransitie moet doormaken. Dat willen wij ook: wij zijn de toekomst en snappen verdraaid goed dat we zuinig moeten zijn op onze aarde, onze natuur, onze bodem, ons water. Daar doen we alles aan. Wij staan straks aan de lat voor uw voedsel en fijne groen. Wees dan verdorie ook zuinig op ons!

De afgelopen jaren heeft BAJK zich enorm ingezet om een positief verschil te maken. Boeren en tuinders in opleiding, studenten vaak nog: we namen zitting in taskforces, deden mee aan uitvoeringsagenda’s, waterverbeteringsprojecten en wat al niet meer. Wij willen en kunnen een positief verschil maken, maar dit gekonkel bezorgt ons een heel vieze smaak in de mond.

De deadline van 1 januari 2024 blijft vooralsnog staan. Ook jonge boeren en boerinnen komen hierdoor danig in de knel. Stress en onzekerheid slaan toe. Sussende woorden als “we doen er alles aan om…” komen niet binnen. Holle woorden. Straks zit er een ander college en wat dan…?

Als er vrijdag 16 december geen veranderingen in dit aangekondigde beleid komt tijdens de Statenvergadering, dan gaan wij ons serieus beraden of wij nog met dit college zaken willen doen. Wij passen ervoor om mee te doen aan deze poppenkast, waar het voorkomen van politiek gezichtsverlies de hoogste prioriteit heeft.

BAJK gelooft in een goede toekomst voor jonge boeren en tuinders, in een duurzame toekomst voor agrarisch Brabant, wil zaken doen met een open mind en vizier. Wij willen samenwerken met een provinciebestuur dat het algemeen belang boven het partij- of persoonlijke belang stelt. Dát past bij onze normen en waarden!’’