BAJK vindt openstellen extern salderen onverstandig en te vroeg

8 september 2020

Vandaag is bekend geworden dat de Provincie Noord-Brabant vanaf komende dinsdag, 15 september 2020, de mogelijkheid open wil stellen om stikstof extern te salderen met veehouderijbedrijven (dat beschikt over dier- of fosfaatrechten). Dit wordt gedaan zonder dat er duidelijke wet- en regelgeving en een goed werkend stikstofregistratiesysteem is. Hierdoor bestaat er een grote kans dat de landbouw in Brabant (en ook elders in Nederland) leeg gekocht wordt. Ook is er op dit moment nog geen oplossing voor de vele PAS-melders en knelgevallen. Het BAJK vind dit niet acceptabel en vindt dat er meer tijd genomen moet worden om dit op te lossen en duidelijkheid te creƫren.

Het is van essentieel belang dat er een goedwerkend stikstofregistratiesysteem is. Dit systeem moet er voor zorgen dat alle stikstoftransacties daarin verwerkt kunnen worden, alle stikstofdepositie optimaal benut wordt (zodat er zo geen stikstofruimte weglekt) en er op die manier kansen blijven voor de agrarische sector.

Daarnaast vinden wij ook dat er een eerlijk speelveld moet komen. Dit houdt in dat alle provincies in Nederland op het zelfde moment het extern salderen open moeten stellen en onder dezelfde voorwaarden. Wanneer dit niet gezamenlijk geregeld wordt en de provincie Noord-Brabant besluit dit op individuele basis toch door te zetten, voorzien wij een grote leegkoop van stikstofruimte uit de Brabantse agrarische sector. Dit brengt grote problemen met zich mee en zorgt ervoor dat de ruimte en motivatie voor innovatie bij de agrarische bedrijven in Noord-Brabant verdwijnt en hierbij verduurzaming een halt toegeroepen wordt. Dat moeten we als jonge boeren in Brabant niet willen.

Als BAJK vinden wij het daarom ook onverstandig en te vroeg om extern salderen open te stellen door de provincie Noord-Brabant en vinden wij dat de drie volgende punten eerst op orde moeten worden gebracht, alvorens extern salderen open kan gaan; (1) knelgevallen oplossen en legaliseren (o.a. PAS-melders en vrijgestelde bedrijven), (2) een goedwerkend stikstofregistratiesysteem en (3) goede en gelijke spelregels rondom extern salderen, zodat ook de toekomstige jonge boer in Brabant toekomst heeft.

 ‹ Terug

Contact

Bezoekadres:
Onderwijsboulevard 225
5223 DE 's-Hertogenbosch


Tel. algemeen 073 74 700 90

 

Postadres:
Postbus 100
5201 AC 's-Hertogenbosch


E-mail: info@bajk.nl

Blijf op de hoogte