Column BAJK bestuurder Rowena de Weert

5 augustus 2020

Boeren doe je niet meer alleen op eigen erf!

Dat is de afgelopen tijd wel gebleken. Menig burger heeft in haar hele leven nog nooit zo veel tractoren gezien. De boer is uit de anonimiteit getreden. De boer werd zichtbaar en dat werd tijd!

In mijn directe omgeving weten mensen vaak wel iets van ‘het boerenleven’ af, maar het grootste deel van de Nederlandse bevolking heeft nog nooit een tractor of een koe van dichtbij gezien en weet al helemaal niet dat we in de wereldTOP staan als het gaat om voedsel produceren. Jonge boeren zijn vaak meer van het harde werken, dan van het op de voorgrond treden. Het gezegde: ‘Niet lullen, maar poetsen’, gaat voor veel van hen op. Deze bescheidenheid siert de boer, maar heeft er wel voor gezorgd dat we jaren te weinig zichtbaar zijn geweest.

Drie jaar geleden vond een kleine groep trotse jonge boeren het tijd om jonge boeren in Brabant een gezicht te geven. Omdat zij hard werken aan de toekomst van hun bedrijf om zo mensen over de hele wereld van voedsel te voorzien. Deze groep werd vernoemd naar wat zij zelf zijn: Trotse Jonge Boeren, met als doel om jonge boeren en boerinnen een platform te bieden om hun verhaal te vertellen en zichtbaar te worden.

Al vele jonge boeren en boerinnen hebben hun verhaal verteld, in schrift en/of in beeld, voor een publiek van duizenden mensen. Ook zijn er mooie samenwerkingen ontstaan en toffe campagnes opgestart. En natuurlijk niet te vergeten de actie van vorige week “#TJB zorgt voor licht in de duisternis!”. Het resultaat, de saamhorigheid en de overweldigende reacties bezorgden me kippenvel!

Drie jaar na de oprichting van Trotse Jonge Boeren hebben we boeren geïnspireerd om uit de anonimiteit te treden.
Graag roep ik alle jonge boeren en boerinnen op om hier samen met BAJK en TJB aan verder te werken. Laten we met z’n allen meer inzicht geven in wat we doen en waarom we dit doen. Dan kunnen we samen een grote stap vooruit zetten en blijven werken aan onze toekomst.‹ Terug

Contact

Bezoekadres:
Onderwijsboulevard 225
5223 DE 's-Hertogenbosch


Tel. algemeen 073 74 700 90

 

Postadres:
Postbus 100
5201 AC 's-Hertogenbosch


E-mail: info@bajk.nl

Blijf op de hoogte