Eerste bijeenkomst van tuinbouw jongeren Nederland (TJN)

Woensdag 30 november heeft de eerste bijeenkomst van tuinbouw jongeren Nederland (TJN) plaatsgevonden. Deze dag is georganiseerd door een 6 tal tuinbouwjongeren uit verschillende regio’s in Nederland. Namens het BAJK was bestuurder Teun Vereijken hierbij betrokken.

Een vijftigtal tuinbouwjongeren waren aanwezig op de bijeenkomst die gehouden werd bij Anthura in Bleiswijk over energie in de glastuinbouw. De middag werd afgetrapt door locatiemanager Hans Barendse. Hij vertelde over wat Anthura doet en hoe zij omgaan met de huidige energiecrisis en wat in hun ogen mogelijkheden zijn richting de toekomst. Hans gaf aan dat het vandaag de dag belangrijk is dat je als bedrijf een mix aan verschillende energiebronnen beschikbaar hebt. Op deze manier is kan er beter ingespeeld worden op hogere energieprijzen. De tweede spreker van de middag was Martien Visser, hoogleraar energietransitie bij Hanzehogeschool Groningen en manager corporate strategy bij Gasunie. Hij werd meteen gevraagd naar zijn mening over de toekomst van waterstof. Hier temperde hij de verwachtingen van de zaal. Waterstof is momenteel vrij duur en de infrastructuur is ook nog niet zover om dit te gebruiken. Tijdens zijn presentatie ging Martien verder in op de feiten over energie en de energietransitie. Hij opende zijn presentatie met de vragen: ‘heeft de Europese Unie haar doelen voor hernieuwbare energie voor 2020 gehaald?’ en ‘heeft Nederland haar doelen voor hernieuwbare energie voor 2020 gehaald? Beide hebben hun doelen gehaald. Vanuit de zaal kwam meteen de vraag waarom wij daar niks van horen. Zijn antwoord daarop ‘we zijn in Nederland zuur’. Hij eindigde zijn presentatie met een aantal grafieken richting de toekomst over energieprijzen en energieopwekking. De laatste spreker van de middag was Aileen de Witte, lobbyist voor Royal Flora Holland. Zij vertelde wat haar werk inhoud. Aileen ziet haarzelf als een bemiddelaar tussen het bedrijfsleven en de overheid. Zo zit ze regelmatig met partijen uit de tweede kamer aan tafelen om uit te leggen wat de sierteelt sector inhoud en hoe het er aan toe gaat. Wat dat is volgens Aileen het belangrijkste om te doen. Uitleggen aan politieke partijen wat je doet, hoe je het doet en waarom je het doet. Politieke partijen hebben namelijk geen benul wat de agrarische sector doet. En als wij het niet uitleggen gaan ze het zelf bedenken en dan zitten ze altijd fout. Ook wees ze de zaal erop op dat 50% van de Nederlandse wetgeving een direct gevolg van het Europese beleid is. Aan het einde werd door de dagvoorzitter aan de zaal gevraagd of er behoefte was om volgend jaar weer een tuinbouw jongeren Nederland bijeenkomst te organiseren. Hier werd met volle overtuiging vanuit de zaal met een JA op gereageerd.

De middag werd afgesloten met een buffet en borrel, waar de aanwezige de middag hebben kunnen evalueren en bediscussiëren, maar ook nieuwe connecties hebben kunnen leggen met tuinbouwjongeren uit andere regio’s.