Verslag Bijeekomst Genson – Toekomstbestendige Teeltsystemen

Dinsdag 15 maart was er vanuit het project ‘Toekomstbestendige teeltsystemen’ een excursie georganiseerd bij Genson op hun nieuwste locatie in Someren. De excursie werd afgetrapt met een introductie van Genson en een bedrijfspresentatie gegeven door Frans de Vogel (Algemeen directeur) en Marie-Louise Raats (Marketing & Communicatie Manager). Daarna werd er door Frans de Vogel ingegaan op hoe Genson bezig is met haar teeltsystemen richting de toekomst. Zo zijn ze volop bezig met het automatiseren en robotiseren van verschillende teelt en arbeidsprocessen, zetten ze meer in op natuurlijke bestrijdingsmiddelen in hun buitenteelten en gebruiken de kennis van hun biologische productie in hun reguliere productie.
Na de presentatie kregen we een rondleiding door het bedrijf. De locatie waar we op bezoek waren is de hightech locatie waar op 7,5 hectare stekken opgekweekt worden voor (internationale) telers. In de kas wordt op twee lagen geteeld, namelijk op de grond en hangende goten die omlaag en omhoog kunnen. Verder hingen er 29 multifunctionele robots in de kas en worden de stekken automatisch van de schuur naar de juiste plaatst in de kas toe gereden en andersom. Hierdoor hoeven de medewerkers niet meer in de kas te komen, waardoor er efficiënter gewerkt kan worden. Met de robots worden de stekken automatisch van het transport gepakt en in de kas geplaatst en ook weer uit de kas gepakt en op het transport geplaatst. De robots worden ook nog gebruikt om de stekken water te geven, gewasbeschermingsmiddelen te spuiten en om medewerkers boven de stekken te laten werken.
We sloten de avond af met een borrel van ODAVI. Dit is een project van Genson waarmee ze bezig zijn om hun klasse 2 fruit te verwaarden om zo voedselverspilling tegen te gaan. Tijdens de borrel kregen we verschillende soorten alcoholische dranken te proeven die gemaakt waren uit het klasse 2 fruit van Genson. We begonnen met een mousserende wijn, daarna volgde een likeur en we sloten af met een Gin. In alle drie de dranken zaten de klasse 2 aardbeien, frambozen en bramen van Genson. En het smaakte ook nog eens goed!
Het was een mooie een leuke excursie, waarbij iedereen onder de indruk was van alle robots die er in de kas hingen.