Partner aan het woord: HAS Green Academy

Internationale avonturen: Buitenlandse studenten ontdekken de Nederlandse veehouderijsector

Een groep enthousiaste tweedejaars veehouderijstudenten van HAS green academy ging begin maart een week op avontuur met studenten uit Spanje, Finland en Portugal. Deze internationale uitwisseling bracht hen samen, voor een week vol ontdekkingen, plezier en heel veel nieuwe ervaringen in de Nederlandse veehouderijsector.

De reis begon met het verkennen van verschillende bedrijven. Van grote moderne bedrijven, zoals de demoboerderij van Lely  tot ons gezellig praktijkleerbedrijf Hoeve Boveneind. Hierbij kregen ze een kijkje achter de schermen van de Nederlandse veehouderijsector. Maar wat deze ervaring echt bijzonder maakte, was het feit dat ze allemaal verschillende perspectieven hadden.

De studenten uit Spanje, bijvoorbeeld, waren verbaasd over hoe georganiseerd en efficiënt de Nederlandse boerderijen waren. Ze deelden hun ervaringen uit Spanje en bespraken ook de overeenkomsten. Dit leidde tot interessante gesprekken.

Een ander fascinerend aspect was het verschil in type stallen en de technische innovaties in Nederland in vergelijk met bijvoorbeeld Finland waar de stallen gericht zijn op de strenge winters van soms wel –30 graden Celsius. De studenten keken hun ogen uit op het proefbedrijf van Lely, zoveel nieuwe techniek!

Maar het ging niet alleen om serieuze gesprekken! Tussen het bezoeken van de bedrijven door, heeft de groep ook veel plezier gehad en nieuwe vriendschappen gesloten. Ze deelden verhalen over hun landen, verbeterde hun Engels en genoten van lekker eten en drinken met elkaar!

Denise Kerstens was ook mee op uitwisseling. ‘In het begin was ieder land nog wat meer op zichzelf, maar op dag twee leerden we elkaar echt beter kennen en werd het gezellig. Iedereen spreekt wat gebrekkig Engels, maar dat is juist wel fijn en je leert elkaar snel begrijpen. Ik zou zo weer mee op uitwisseling gaan. Het was een hele leuke ervaring waarin je nieuwe mensen en culturen leert kennen. Ik heb nog steeds contact met de Spaanse studenten.’

Bij HAS green academy leren we graag van en met elkaar. En juist de verschillen in cultuur, perspectieven en opvoeding maken het waardevol. Met elkaar zijn we trots op de mooie producten die onze boeren maken voor de consumenten. En dat doet ieder land, maar ook ieder bedrijf met veel passie op zijn eigen manier.