Brabantse Datagrariërs 2023-2024

De Brabantse agrarische sector is de afgelopen jaren flink gedigitaliseerd. Zo werd de eerste data gegenereerd door het digitaliseren van papieren registratieprocessen. Tegenwoordig zijn er steeds meer mogelijkheden om data te verzamelen. Denk aan sensoren in het veld, in de stal of de schuur en op de tractor of machines. Soms gaat de digitalisering en het aanbod van bijbehorende sensoren sneller, dan gevraagd door een agrarische ondernemer. Hierdoor kan het zijn dat een agrarische ondernemer data beschikbaar heeft, maar dat deze data onvoldoende gefaciliteerd wordt en onvoldoende gebruikt wordt voor eigen bedrijfsoptimalisatie.

Startavond (11 oktober 2023)
Tijdens de Startavond van het project ‘Brabantse Datagrariërs’ wil BAJK haar leden op een inspirerende manier enthousiasmeren om te onderzoeken of en hoe data iets kan betekenen voor hun eigen bedrijf of een agrarisch bedrijf waarop zij werkzaam zijn.

Excursies voor AJK’s en scholen (november 2023 – maart 2024)
Deze praktische excursies worden georganiseerd voor de 11 lokale AJK’s en Brabantse agrarische scholen. Tijdens deze excursies kunnen jonge agrarisch geïnteresseerden op een interactieve manier samen met de BAJK partners en vooruitlopende bedrijven naar gaan denken over hoe en wat data kan betekenen voor een agrarisch bedrijf.

Gezellige afsluitende avond – Brabantse Datagrariërs Pubquiz (13 april 2024)
Het project wordt afgesloten met een gezellige Brabantse Datagrariërs Pubquiz voor BAJK leden, Brabantse agrarische scholieren en BAJK partners waarin BAJK wil ophalen wie het meest inzicht heeft in wat data kan betekenen voor een agrarisch bedrijf, maar waardoor iedereen ook extra gemotiveerd en gestimuleerd raakt om deel te nemen aan de overige projectactiviteiten van het project ‘Brabantse Datagrariërs’, zoals de Startavond en praktische excursies.