Boer zoekt Boer Brabant 2024

Een eigen agrarisch bedrijf starten is financieel vaak lastig en helaas krijgen jongeren die vanuit thuis geen boer zijn, vaak niet direct de mogelijkheid om een bedrijf over te nemen. Daarnaast zijn er ook jongeren die vanuit thuis wel op een boerderij zijn opgegroeid, het bedrijf graag over willen én mogen nemen, maar waar de bedrijfslocatie- of omvang ervoor zorgt dat het bedrijf weinig toekomstperspectief heeft. Binnen het project ‘Boer zoekt Boer in Brabant’ wil BAJK de kans van slagen van een match tussen agrarische ondernemers zonder opvolger en potentieel geschikte opvolgers maximaliseren, zodat er een volgende generatie agrarische ondernemers blijft in de provincie Noord-Brabant.

Oproep aan potentiële bedrijfsopvolgers: Schrijf een brief naar deze boeren als je boer wilt worden in Brabant!

Matchmakingsprogramma “Boer zoekt Boer in Brabant” gaat op zoek naar een win-winsituatie door agrarische bedrijven zonder opvolger te verbinden aan jongeren die boer willen worden, maar thuis niet die mogelijkheid hebben. De agrarische bedrijven zijn geselecteerd, de promotiefilmpjes gemaakt dus grijp nu jouw kans om een brief te schrijven naar een van deze boeren! De deelnemende bedrijven en de ondernemers hierachter, stellen zich hieronder graag aan je voor.

1. Marc en Sandra de Wit – Aspergekwekerij de Wit
Marc en Sandra hebben een aspergekwekerij in Mariaheide. Op ruim 55 hectare worden asperges geteeld. De asperges worden geplant met een verwarmingsslang onder de wortels om de oogst te vervroegen. Ook wordt er in de kas, in minitunnels en de volle grond geteeld. Daarnaast hebben zij een boerderijwinkel die in het aspergeseizoen geopend is. Alle afzet regelen zij direct zelf. Alle arbeidsmigranten worden gehuisvest op het bedrijf zelf. Marc en Sandra zoeken naar iemand met groene vingers, die goed met mensen om kan gaan en stressbestendig is. Vanwege de omvang van het bedrijf zoeken zij bij voorkeur naar een koppel of broers en zussen die deze uitdaging aan willen gaan.
Bekijk de video van aspergekwekerij de Wit hier!

2. Frans Nielen en Asia Granatowska – Oaseplants BV
Oaseplants BV is een perkplantenkwekerij gelegen in Helenaveen. Frans en Asia telen hier vol passie hoge kwaliteit perkplanten met als specialiteit de Dianthus Pink Kisses. Ze zijn trots op hun vaste klantenkring en op hun personeel en zouden dit goed lopende bedrijf daarom graag willen overdragen. Frans en Asia zijn opzoek naar iemand die net zoveel passie heeft voor de teelt als zij! Daarnaast is het belangrijk dat je goed met personeel en klanten om kan gaan.
Bekijk de video van Oaseplants hier!

3. Geert en Myriam Hermans – Winery & Herbs
Op de landelijke kampeer- en wijnboerderij Winery & Herbs in Schijndel is veel te beleven. Met veel passie laten Geert en Myriam mensen zien hoe planten groeien en bloeien. Er is een grote kruidentuin, fruittuin, druiven en allerlei andere soorten planten waarvan zij zelf producten maken. Er is een kampeerterrein aanwezig en er worden regelmatig workshops, wijnproeverijen en andere activiteiten georganiseerd. Dit veelzijdige bedrijf biedt veel kansen voor jonge ondernemers door de diversiteit aan activiteiten. Geert en Myriam zijn opzoek naar iemand die communicatief vaardig is, het vak graag wil leren en zowel buiten als binnen wil werken.
Bekijk de video van Winery & Herbs hier!

4. Daniëlla de Winter en Bart Pijnenbrug – Tuin de Es
Aan de rand van het mooie dorp Haaren runnen Daniëlla en Bart de schitterende biologische tuinderij ‘Tuin de Es’. Op dit bedrijf wordt tuinbouw gecombineerd met zorg. Het bedrijf is 3 hectare groot waarvan 2 hectare beteeld wordt. Dit gebeurt zowel in een koude kas als in de volle grond. Daarnaast is er een winkel aanwezig. Bart en Daniëlla hebben 12 jaar met veel liefde en passie voor de mooie plek ‘Tuin de Es’ gezorgd en zijn opzoek naar een ondernemer(s), met hart voor de zorg en biologische landbouw, die op zijn, haar of hun beurt goed voor deze bijzondere plek gaat zorgen. Ze zijn opzoek naar een gedreven ondernemer die meerdere ballen in de lucht kan houden. Het is belangrijk dat je goed in een team kan werken. Daarnaast biedt het bedrijf ruimte om op verschillende manieren invulling te geven aan het ondernemerschap door de verschillende takken die er aanwezig zijn.
Bekijk de video van Tuin de Es hier!

Oproep aan potentiële bedrijfsopvolgers
Ben je geïnteresseerd in een van deze bedrijven? Pak dan nu je kans om jouw droom te verwezenlijken. Schrijf jouw brief aan de ondernemers, waarin je jezelf voorstelt en uitlegt waarom juist jij de ideale opvolger bent!  Stuur je brief uiterlijk 10 september naar info@bajk.nl.

De bedrijfsoverdragers zullen een selectie maken uit de ingekomen brieven waarna er begin oktober speeddates plaats zullen vinden. Na de speeddates wordt er een keuze gemaakt met welke 3 potentiële opvolgers een meeloop dag op het bedrijf plaats zal vinden waarna er een keuze gemaakt wordt met wie er eventueel verder gegaan wordt om te kijken hoe de buiten familiaire samenwerking verder vorm kan krijgen.

Het project ‘Boer zoekt boer in Brabant’ is opgezet om de verschillende partijen bij elkaar te krijgen. Na de matchmaking is het aan de beide partijen zelf om een eventuele samenwerking verder voort te zetten.

Boer zoekt Boer in Brabant is een initiatief van het Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt (BAJK), de
Zuidelijke Land en Tuinbouw Organisatie (ZLTO) en provincie Noord-Brabant. Het project stamt voort
uit het ‘Boer zoekt Boer’ project van het NAJK.