Ledenverhaal Peter Boons – BAJK lid

Mei 2024

Naam: Peter Boons
Leeftijd: 18 jaar
Plaats: Raamsdonk

Familiebedrijf dat al ruim 30 jaar biologische melk levert

Ik ben blij om te zien dat de provincie Noord-Brabant de biologische sector erkent als essentiële deeloplossing voor de vele uitdagingen die Brabant kent. Om deze reden juich ik het toe dat de provincie deze sector verder wil laten groeien. De wijze waarop is echter een punt van aandacht. Boeren moeten om willen schakelen vanwege het totaalplaatje en niet vanwege een financiële prikkel.

Een schoolvoorbeeld hiervan is Frankrijk, waar een paar jaar terug het doel gesteld werd om het aandeel biologische melkveehouders fors te verhogen. Het gevolg hiervan was dat er kunstmatig een aanbodoverschot gecreëerd werd. Hierdoor kregen de verwerkers biologische melk aan de straatstenen niet kwijt. Bovendien schakelde ten gevolge hiervan veel ondernemers weer terug naar gangbare landbouw. Zo ziet u hoe een overheidsmaatregel averechts kan werken.

De biologische zuivelmarkt is op dit moment in balans en het is van groots belang dat dit zo blijft! Het is dus aan de provincie om deze balans niet te verstoren en zich dus te focussen op de vraagzijde in de markt. Veel agrariërs weten niet wat de biologische werkwijze precies inhoudt, maar nog veel meer burgers hebben geen flauw idee wat biologisch betekent. Er kan dus veel beter ingezet worden om de biologische sector te promoten. Als eenmaal genoeg consumenten een bewuste keuze maken voor biologisch, wordt het aanbod vanzelf aangevuld. Zo werkt les 1 economie van vraag & aanbod en dus ook de groeiambitie van de biologische sector.

Laten we hieruit een wijze les trekken en de aanbodzijde van de biologische markt niet verstoren. De provinciegelden voor omschakelingssubsidies komen veel beter tot zijn recht bij organisaties zoals Biohuis, waar enthousiaste mensen aan de toekomst van biologische sector werken. Den Bosch kan bij zichzelf beginnen en het voorbeeld te geven door zelf biologisch op de menukaart te zetten.

Met ‘boer-en-verstand’ de biologische sector gezond laten groeien.